Drugspreventie op scholen

Nieuws

De woningbouwvereniging wil met dit initiatief bijdragen aan de leefbaarheid in de dorpen. Drugsgebruik veroorzaakt overlast, in het ene dorp meer dan in het andere. Amerongen springt er bijvoorbeeld in negatieve zin uit. Met het lespakket dat bedoeld is voor kinderen van tien tot zestien jaar hoopt de woningbouwvereniging haar steentje bij te dragen aan het voorkomen van of vroegtijdig stoppen met drugsgebruik onder jongeren.

Woningbouw- vereniging neemt initiatief AMERONGEN - Woningbouwvereniging Amerongen heeft het initiatief genomen om op zevenentwintig scholen in de gemeente een lespakket drugspreventie aan te bieden. De Stichting DPJ (Drugsinformatie en Preventie voor Jongeren) verzorgt de lespakketten die bestaan uit films over verschillende drugs en daaraan gerelateerde problemen.

door Marleen Meijer

De woningbouwvereniging wil in haar taken verder gaan dan het verhuren van woningen. Zij signaleert wat er in de wijken gebeurd en wil daar iets mee doen. ,,Uit woononderzoeken die de woningbouwvereniging in 2005 en 2007 gedaan heeft in Amerongen en uit rapportages van de CMD blijkt dat Amerongen hoog scoort op onder andere drugsgebruik”, licht Ilona Drenth toe. Zij werkt als Coördinator front office bij de woningbouwvereniging. ,,Het drugsgebruik veroorzaakt onder meer overlast door naalden en dergelijke die op schoolroutes gevonden worden. Maar ook in portieken van seniorencomplexen roken jongeren regelmatig een joint wat overlast geeft voor bewoners.”

Commissie Leefbaarheid

De commissie Leefbaarheid van de woningbouwvereniging heeft geld om projecten die de leefbaarheid moeten verbeteren te ondersteunen. ,,Een aantal jeugdvoorzieningen in Amerongen waaraan wij bij willen bijdragen zitten nog in het vat, maar omdat we toch nu al iets zichtbaars voor jongeren willen doen bekostigen we de lespakketten.” De woningbouwvereniging trekt daarbij niet de grens bij Amerongen. Door de herindeling is zij tegenwoordig ook actief in andere dorpen binnen de gemeente en daarbuiten.

Op de scholen is zeer enthousiast gereageerd op de lespakketten. Marco Kollen van DPJ heeft de scholen persoonlijk benaderd. ,,Eén school had het pakket al en één school was al op andere wijze actief met voorlichting over drugs. De andere zevenentwintig scholen inclusief Valkenheide reageerden heel positief. De scholen zijn zich bewust van het probleem en blij dat ze op deze wijze met het lespakket aandacht aan de preventie kunnen besteden. De dvd’s in de lespakketten kunnen ze met de leerlingen bekijken en er daarna over in gesprek gaan.” De lespakketten zijn afgelopen maandag door DPJ aan de scholen verzonden. Voor DPJ is het uitzonderlijk dat één organisatie zoveel scholen in één keer een lespakket aanbiedt.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30