Woningbouwvereniging wint prestigieuze themaprijs

Nieuws

AMERONGEN - Tijdens het SEV-congres ‘Maatschappelijk rendement: van denken naar doen’ op 8 november is de prestigieuze themaprijs Transparantie over maatschappelijk vermogen uitgereikt aan Jaap Broekhuizen, directeur bestuurder van Woningbouwvereniging Amerongen. De themaprijs ‘Transparant over maatschappelijk vermogen’ is voor het verslag dat vanuit maatschappelijk perspectief het meest transparant is over de omvang, samenstelling en aanwending van het eigen vermogen.

De themaprijs ‘Transparantie over maatschappelijk vermogen’ is voor de Woningbouwvereniging Amerongen een enorme stimulans om door te gaan. ,,We vinden dit namelijk een van de meest prestigieuze prijzen in de volkshuisvesting en hadden niet gedacht dit jaar al zover te komen”, aldus de heer Broekhuizen. ,,We zien het als een begin om onze ideeën verder uit te dragen in de volkshuisvesting en over de volkshuisvesting”.

Openheid en transparantie

De volkshuisvesting is veranderd de afgelopen jaren. De legitimiteit van woningcorporaties, de transparantie in de salarissen van bestuurders, het vertrouwen in de inzet voor de samenleving, de rijkdom en overmaat van het vermogen, het maatschappelijk rendement en presteren, de verbreding van het werkterrein en de politieke werkelijkheid laten hun sporen achter. Deze nieuwe werkelijkheid vraagt om koersverlegging en nieuwe nog actievere aanpak van volkshuisvestingsproblemen en dient vooral te voldoen aan de nieuwe eisen van openheid en transparantie. Geld en de vermogenspositie blijven belangrijk. De wijkregisseurfunctie vormgeven en het maatschappelijk ondernemen inhoud geven is de nieuwe opgave voor de Woningbouwvereniging Amerongen zoals we die hebben weergegeven in het Ondernemingsplan 2008 – 2011 dat begin 2008 wordt gepresenteerd.

150 wooncorporaties

PricewaterhouseCoopers (PwC) en de Stuurgroep Experimenten Volkshuivesting (SEV) hebben gezamenlijk een prijs met de naam Het Glazen Huis in het leven geroepen vanuit het oogpunt van maatschappelijke verantwoording. Het Glazen Huis is ingesteld als een prijs voor alle wooncorporaties in Nederland. De deelnemende organisaties moeten in Nederland als rechtspersoon staan ingeschreven en de jaarrekening moet door een accountant zijn gecontroleerd. De prijs wordt uitgereikt aan een organisatie die zijn jaarverslag vrijwillig heeft ingestuurd. Meer dan 150 wooncorporaties hebben in 2007 meegedaan aan Het Glazen Huis en themaprijs ‘Transparantie over maatschappelijk vermogen’. Naast de SEV en PwC (als initiatiefnemers) hebben ook Aedes (overkoepelend orgaan van woningcorporaties), de Woonbond en de Vereniging Nederlandse Gemeenten zich aan Het Glazen Huis verbonden.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (4): ‘Misschien hebben we het niet willen zien aankomen’ 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 1 okt, 16:00
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 1 okt, 12:51
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 1 okt, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00