Apotheek wil naar Allemanswaard

Nieuws

Franklin Sanches woordvoerder van de apotheek, algemeen manager en aspirant aandeelhouder wil allereerst een misverstand uit de weg ruimen. Hij legt uit dat er een oud geschil is tussen eigenaar Bosman en de huisartsen, dit geschil heeft geen betrekking op de andere eigenaar Tanka Kranenburg. En dit oud zeer heeft niets te maken met de dagelijkse samenwerking van de huisartsen met de assistentes en apotheker Laura Sloesen die de farmaceutische kant van de apotheek beheert. Huisarts Paul Breuking bevestigt dit en benadrukt dat het puur om eigenaar Bosman gaat. Hij voegt daar wel aan toe, dat Sloessen de zoveelste beherend apotheker is die er zit. Met de onenigheid tussen de huisartsen en Bosman bestaat een probleem dat lastig op te lossen lijkt, terwijl Bosman de laatste acht jaar al geen actieve rol meer speelt in de apotheek.

AMERONGEN - Nadat de laatste weken de huisartsen en vervolgens de woningbouwvereniging hun mening hebben gegeven over de in hun ogen beste locatie voor het gezondheidscentrum in Amerongen is nu de apotheek Amerongen-Elst aan zet. De apotheek ziet vooral voordelen in de vestiging in Allemanswaard. Op de achtergrond speelt echter een oud geschil tussen een van de eigenaren van de apotheek Louis Bosman en de huisartsen waardoor er heel wat werk verzet moet worden om iedereen op hetzelfde spoor te krijgen. De huisartsen hebben duidelijk aangegeven niet met Bosman te willen samenwerken.

door Marleen Meijer

Allemanswaard

De apotheek wil graag met de huisartsen en andere eerste lijns gezondheidszorg in Amerongen een gezondheidscentrum in het te bouwen multi-functionele centrum Allemanswaard. ,,Het is een nieuw gebouw, vanaf de tekening kun je al rekening houden met alles wat nodig is voor een gezondheidscentrum, alles kan daar op de begane grond geplaatst worden, er is voldoende ruimte beschikbaar voor de apotheek, in tegenstelling tot het gemeentehuis wat helemaal aangepast moet worden en waar 100 m2 te weinig voor de apotheek beschikbaar is. Daarnaast kleven er nog een aantal nadelen aan het oude gemeentehuis. Het grootste deel van de inwoners van Amerongen woont aan de noordkant van het dorp, je komt de inwoners niet tegemoet met een gezondheidscentrum aan de zuidkant.” Bovendien brengt een gezondheidscentrum hoe dan ook meer verkeersbewegingen met zich mee, terwijl de straten in het oude dorp daar niet geschikt voor zijn. ,,De bewoners rondom het oude gemeentehuis weten niet wat ze over zich heen krijgen aan overlast als de hele dag auto’s af en aan rijden en geparkeerd worden voor hun deur.” Ook vindt Sanches het een groot voordeel voor de inwoners van Amerongen dat ze een bezoek aan het gezondheidscentrum kunnen combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld de bibliotheek en winkels. ,,In Allemanswaard zit alles bij elkaar en dat is prettig voor de Amerongers.”

Belang inwoners

,,Voor de apotheek is het op zich een verlies om te verhuizen”, vervolgt Sanches. ,,We zitten aan de doorgaande weg, precies tussen noord en zuid in, maar vinden het belang van de patient prevaleren en willen daarom toch naar de Allemanswaard.” In de Allemanswaard zou dan een derde huisarts kunnen komen volgens Sanches. ,,Daarmee garandeer je een kwalitatief betere gezondheidszorg en meer keuzevrijheid voor de patienten.”

Sanches vindt dat de eerste lijns gezondheidszorg in het dorp niet bezig moet zijn met eigen belang. ,,We moeten de gezondheidszorg voorop plaatsen. Misschien mogen we elkaar niet altijd, maar in het belang van de inwoners van het dorp moeten we met elkaar communiceren en een oplossing vinden voor de geschillen die er zijn. De suggestie dat het grootste deel van de oplossing zit in verkoop van de apotheek aan apotheker Bottema en Recter uit respectievelijk Leersum en Veenendaal veegt Sanches van tafel. Hij weet dat de huisartsen graag met deze twee apothekers een gezondheidscentrum in willen. Bij navraag bevestigt huisarts Breuking deze voorkeur. Sanches: ,,Ik ben nu bezig de apotheek over te nemen, uiteindelijk wordt ik eigenaar en als blijkt dat ik niet pas binnen het team, als ik ontwikkelingen in de weg sta, dan ga ik weg en verkoop de apotheek. Maar dat kan aan elke gekwalificeerde apotheker zijn. Ik wil niet meewerken aan persoonlijke wensen, maar wel aan het oplossen van het probleem, met als doel goede gezondheidszorg bieden aan de inwoners.”

De gemeente kan volgens Sanches een belangrijke rol spelen in de hele discussie rondom het gezondheidscentrum. Hij vindt dat de gemeente het overleg met alle disciplines vlot moet trekken. ,,De gemeente moet kijken naar het belang van de inwoners.” Wij willen graag een gesprek voeren met de huisartsen, met het belang van de patient als uitgangspunt. Hoe kunnen we de zorg voor de patient verbeteren en welke locatie is daar het meest geschikt voor. Het gaat er absoluut niet om elkaar over te halen. We moeten ons niet laten meeslepen door persoonlijke wensen en belangen, deze apotheek is er voor de inwoners van Amerongen en Elst, al twintig jaar”, besluit Sanches.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 3 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 23 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15