Jacques Vriens te gast in Doorn

Nieuws

DOORN - In het Cultuurhuis in Doorn wordt op dinsdag 13 november de landelijke campagne Nederland Leest door de regiobibliotheek Z-O-U-T afgesloten met een lezing van Jacques Vriens.

Als echte Thijssenkenner vertelt Vriens over het leven en werk van Theo Thijssen en hoe hij zelf is beïnvloed door meester Thijssen. Daarnaast zal hij ingaan op de huidige ontwikkelingen in het onderwijs en hoe het anders kan. Het nieuwe leren, het studiehuis, zelfontdekkend leren, competentiegericht leren, adaptief leren, basisvorming, natuurlijk leren enz. We lusten er wel pap van.

Op dit moment overheerst in ons onderwijs de waan van de dag, vindt kinderboekenschrijver en oud-basisschool directeur Jacques Vriens. Veel vernieuwingen zijn volgens hem dan ook oude wijn in nieuwe zakken en veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Jacques Vriens heeft overigens niets tegen veranderingen in het onderwijs en deed er in zijn tijd als ‘bovenmeester’ van harte aan mee. Of, zoals hij zelf zegt: ‘Ik jatte bij het leven van Montessori, Dalton, Freinet en Jenaplan, want goed onderwijs is een compromis tussen ‘het goede oude’ en ‘het goede nieuwe’. Eén vraag stond daarbij altijd voorop: Wat is op dít moment, voor déze kinderen, in déze situatie het belangrijkste?’ Theo Thijssen dacht er bijna honderd jaar geleden net zo over. Hij stond met zijn hart in de klas. Jacques Vriens heeft dat ook altijd geprobeerd en wil dat laten doorklinken in zijn boeken, want goed onderwijs ís en blíjft afhankelijk van de vrouw of man voor de klas.

Onlangs verscheen van zijn hand het boekje ´Is de klas nog wel zo gelukkig?´ over de huidige ontwikkelingen in het onderwijs, het werk van Theo Thijssen en vijfentwintig jaar onderwijservaring van ‘meester’ Vriens.

Wie Jacques Vriens ooit heeft horen spreken, weet dat hij een uitstekend en humoristisch verteller is, die ook nog op een heldere manier iets kan uitleggen. Hij is graag bereid in te gaan op vragen over Theo Thijssen en/of deel te nemen aan een discussie over de huidige stand van zaken in het onderwijs.

Bibliotheekleden van de regiobibliotheek Z-O-U-T hebben de afgelopen weken het gratis exemplaar van De gelukkige klas gekregen bij het activeren van hun nieuwe provinciale bibliotheekpas. Helaas waren een aantal bibliotheken al snel door hun voorraad heen. Voor hen die nog geen exemplaar hebben ontvangen bestaat de mogelijkheid om tijdens de afsluitende avond nog een exemplaar in ontvangst te kunnen nemen.

De readshop Doorn is aanwezig met een stand boeken van Jacques Vriens. Uiteraard is er in de pauze en na afloop gelegenheid om boeken te laten signeren.

Kaarten kunt u reserveren via de website www.rbzout.nl of via de informatiebalies van alle Z-O-U-T-locaties

Dinsdag 13 november in Cultuurhuis Het Pleiade, Kerkplein 4, Doorn

aanvang 20.00 uur; zaal open 19.30 uur.

entree:€5,00 (bibliotheekleden), €7,50 (niet-leden)

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15