Meningen verdeeld over locatie gezondheidscentrum

1 november 2007 om 00:00 Nieuws

De huisartsen Paul Breuking en Gabriel Schiebroek zijn al bijna twee jaar in touw om een gezondheidscentrum gerealiseerd te krijgen in het voormalige gemeentehuis. Het duurt in hun ogen alleen veel te lang voor ze ook werkelijk verdere stappen die richting uit kunnen zetten.

AMERONGEN - Dat er een gezondheidscentrum moet komen in Amerongen daar is praktisch iedereen het over eens. Maar er bestaan nogal verschillen van mening over de juiste locatie voor een dergelijk centrum.

door Marleen Meijer

De huisartsen hebben nu een uitnodiging voor een serie gesprekken met de wethouder en directeur Jaap Broekhuizen van de Woningbouwvereniging Amerongen ontvangen. ,,Ik ben blij met de uitnodiging, maar vrees dat het gesprek zal gaan over een gezondheidscentrum in de Allemanswaard, een optie die nog steeds niet onze voorkeur heeft”, aldus Paul Breuking.

Voorzieningenpeil

De Woningbouwvereniging Amerongen wil graag een gezondheidscentrum in het te bouwen multifunctioneel centrum Allemanswaard hebben. Jaap Broekhuizen van de woningbouwvereniging vertelt waarom. ,,Wij hebben enige tijd geleden een onderzoek gedaan onder inwoners van Amerongen naar de tevredenheid wat betreft wonen en de woonomgeving. Wat daarin duidelijk naar voren kwam is dat de Amerongers het belangrijk vinden dat het voorzieningenpeil overeind blijft. Dit is het beste te realiseren door voorzieningen zoveel mogelijk te bundelen. Er zijn meerdere locaties bekeken voor een gezondheidscentrum, het gemeentehuis was daarbij een mogelijkheid, maar is niet goed bereikbaar met het openbaar vervoer, er is weinig parkeerruimte en het karakter van het gemeentehuis moet behouden blijven. Voor je het weet hangt een apotheker een neonreclamebord aan de gevel. Daarnaast zijn er nadelen als het trappetje dat niet handig is voor mensen die slecht ter been zijn. Het komt er op neer dat het daar blijft schipperen met de mogelijkheden.” De Allemanswaard moet het ontmoetingscentrum van Amerongen worden en daar moet je dus ook als gezondheidscentrum zitten.

Apotheek

De huisartsen denken daar anders over en voeren dezelfde argumenten aan om juist te kiezen voor het voormalige gemeentehuis, daarnaast willen ze een stuk levendigheid in het oude dorp behouden en zoeken ze een rustige plezierige werkplek. Ze twijfelen er sterk aan of de Allemanswaard hun dat wel kan bieden. Volgens Breuking geldt dat de andere eerstelijns zorg verleners ook de voorkeur hebben voor het oude gemeentehuis.

Als de huisartsen de ruimte in de Allemanswaard die voor de gezondheidszorg is ingeruimd te klein vinden, hoeft dat geen probleem te zijn volgens de woningbouwvereniging. Er is nu 1100 m2 beschikbaar, maar dat kan wat Broekhuizen betreft zonder problemen uitgebreid worden met 300 m2. De apotheek in Amerongen wil wel naar de Allemanswaard. ,,Er is in Amerongen maar plaats voor één apotheek”, voegt Broekhuizen daar veelbetekenend aan toe. Er is volgens Broekhuizen in Amerongen voldoende ruimte voor drie huisartsen en een apotheek. ,,Daar is het dorp bij gebaat.” Maar de huisartsen hebben hier een andere mening over. Met de apotheek in Amerongen werken zij niet samen, zonder in details te treden, vertelt Breuking dat ze niet goed door één deur kunnen. Ook het gezondheidscentrum in Elst, waar dezelfde apotheker gevestigd is wil met een andere apotheker in zee gaan. Hier ligt duidelijk een moeilijk punt, ook in vestiging van een derde huisarts ziet Breuking nog wel de nodige haken en ogen.

Programma van eisen

Alles bij elkaar blijven de huisartsen bij hun voorkeur om naar het voormalige gemeentehuis te gaan. Broekhuizen wil een oplossing vinden door samen met de gemeente en de huisartsen rond de tafel te gaan. ,,Ik wil graag een oplossing die aan alle partijen recht doet. De neuzen moeten allemaal dezelfde kant op, zodat we als een team vorm kunnen geven aan het gezondheidscentrum.” De komende tijd staan vier afspraken gepland die hier aan moeten bijdragen. Ondertussen gaat de woningbouwvereniging alles al zoveel mogelijk verder ontwikkelen voor een gezondheidscentrum in de Allemanswaard. ,,Ik wil van iedereen een programma van eisen hebben, zodat we daar zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden.

Toerisme

Navraag bij de gemeente leert dat de gemeente wel contact heeft gehad met de huisartsen, maar zij eigenlijk op een moment met het plan voor een gezondheidscentrum in het gemeenthuis kwamen dat de gemeente daar nog niet klaar voor was. ,,Inmiddels is er een stedenbouwkundige visie en kan er naar verwachting over een maand duidelijkheid komen over de gunningcriteria”, aldus wethouder JanCees Salverda. ,,In de stedenbouwkundige visie wordt een gezondheidscentrum in het voormalige gemeentehuis als een van de mogelijkheden genoemd. Maar ook over de Allemanswaard als mogelijke locatie is gepraat. Daar is echter nog geen collegebesluit over genomen.” Daarnaast speelt de wens om Amerongen verder te ontwikkelen voor het toerisme. Het voormalige gemeentehuis zou daarin een rol kunnen spelen. Mocht er besloten worden om het oude deel van Amerongen meer te ontwikkelen voor het toerisme dan is de vraag of een gezondheidscentrum daar wel in past. Maar er zijn veel verschillende visies op de ontwikkeling van het dorp.

Ondanks dat de huisartsen het gevoel hebben dat de gemeente hen in de Allemanswaard wil hebben, zijn ze blij met de geplande gesprekken. Breuking: ,,Er wordt veel te weinig gecommuniceerd, we zijn nooit serieus benaderd door de gemeente met de vraag of we in de Allemanswaard willen. Maar of de gesprekken tot een oplossing zullen leiden, weet ik niet.”

advertentie
advertentie