Nieuwe naam voor soroptimist club

1 november 2007 om 00:00 Nieuws

Soroptimist staat voor vrouwen die het beste nastreven, met name voor vrouwen en kinderen (soros = zusters en optimist = het beste nastreven). Alleen in Nederland zijn circa 3.300 vrouwen lid, verdeeld over ongeveer 100 clubs, wereldwijd zijn het er bijna 100.000. Een internationaal netwerk van werkende vrouwen, dat als non-gouvernementele organisatie maatschappelijke druk kan uitoefenen, zonder een politiek standpunt in te nemen.

MAARN - Vanaf vandaag, donderdag 1 november, is het officieel: de Soroptimist club Doorn e.o. heet nu Soroptimist club Utrechtse Heuvelrug. ,,Een naam die recht doet aan het gebied waar onze leden bijna allemaal vandaan komen,’’ zo vertelt Annemieke Bisschop, aftredend presidente van de club.

door Monique José Timmermans

De Soroptimist club Utrechtse Heuvelrug heeft 37 leden, de jongste 37 en de oudste 86 jaar. Naast de diversiteit aan beroepsgroepen zijn het juist ook de generatieverschillen die het lidmaatschap interessant maken, volgens Helma Coolman, de nieuwe presidente van de club. Belangrijk is vanzelfsprekend ook dat de club gezellig is, een sociaal netwerk waarin de leden een grote mate van betrokkenheid met elkaar tonen. Om geld in te zamelen voor goede doelen steken de vrouwen regelmatig de handen uit de mouwen. Zo organiseert de Soroptimist club Utrechtse Heuvelrug jaarlijks een kledingbeurs, en een bridgedrive (jaarlijkse opbrengst circa € 5.000). Daarnaast serveerden de dames afgelopen Kerst in het Zonnehuis de kerstmaaltijd en wordt er binnenkort een vijver schoongemaakt. Elk jaar ondersteunt de club een project in de regio en een project veraf. Meestal worden de projecten door de leden aangedragen, zodat er een directe relatie is en daarmee ook controle op de besteding van het geld. Dit jaar is gekozen voor de Lis Hartel manege in Doorn. Hier kunnen gehandicapte kinderen paardrijden. In Brazilië, São Paolo, is een relatie met Estrela Nova aangegaan, een opvang voor jongeren van 0-20 jaar. Tijdens de maandelijkse clubbijeenkomsten gaan de vrouwen in op het jaarthema duurzame energie. De jaarthema’s komen uit de werkvelden van de Verenigde Naties. Sprekers, discussies en werkbezoeken geven het thema vorm.

Voor informatie:www.soroptimist.nl/clubs.php/utrechtseheuvelrug.

advertentie
advertentie