Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug inhoudsloos!

Nieuws

De Heuvelrug heeft de status van ‘Nationaal Park’. Hoewel dat ontegenzeggelijk een meerwaarde kan hebben, is daar tot op heden vrijwel niets van terecht gekomen. Over het nationaal park zijn tot op heden alleen maar veel mooie woorden vuil gemaakt. Sinds 2002, toen het land- en inrichtingsplan voor de Heuvelrug het levenslicht zag, is er vrijwel niets tot stand gebracht wat tot de verbeelding spreekt.

Papier is geduldig en oeverloos gezwam in de ruimte levert doorgaans ook niet veel op. In plaats van dat alle belanghebbenden de schouders zetten onder een gezamenlijke aanpak, ging men elkaar vliegen afvangen. De hopeloos verdeelde en initiatiefloze politiek levert ook geen positieve bijdrage. Een gemiste kans, want de Heuvelrug biedt juist veel kansen voor bedrijven en ondernemers op toeristisch en recreatief gebied. Vooral op het gebied van de verblijfsrecreatie kan de regionale economie een impuls krijgen. Dat vergt wel visie, daadkracht en vooral moed. Aangezien er tot op heden niets tastbaars tot stand is gebracht, wordt het hoog tijd dat de verantwoordelijken eens wakker worden geschud. Als je in de positie bent om ook in andere delen van het land actief te zijn dan zie je ook hoe het wel kan.

Onlangs bracht ik voor de krant, waarvoor ik werk een bezoek aan de Holterberg, een prachtig gebied in het Oosten van ons land dat deel uitmaakt van de Sallandse Heuvelrug. Daar is een bezoekerscentrum gerealiseerd, waar men alles te weten kan komen over de ontstaansgeschiedenis en de verdere ontwikkeling van het gebied. Ook is er in het gebied van alles te doen. Zo hebben de gemeenten aldaar het initiatief genomen voor de aanleg van het grootste nordic walking parcours van ons land. Andere bedrijven zien kans om daar met allerlei initiatieven op in te spelen. Bezoekers hebben straks de keuze uit complete arrangementen, die naast eten en slapen bestaan uit welness, saunabezoeken, massage en andere sportieve activiteiten. Als geboren en getogen Marinees keek ik mijn ogen uit.

Wat heeft de Utrechtse Heuvelrug aan een verdwaalde toerist te bieden? Niets! Die rijden natuurlijk door naar het Oosten van het land. Gelijk hebben zij, want door onderlinge verdeeldheid en gebrek aan initiatieven gaat veel geld dat voor de Utrechtse Heuvelrug is gereserveerd verloren. Het wordt hoog tijd dat de ministeries vanuit Den Haag prestaties gaan eisen. Al vanaf 2002 wordt er oeverloos gesproken zonder tastbaar resultaat. Om het tij te keren zal iemand het voortouw moeten nemen. Een mooie taak voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De gemeente kan het niet alleen, maar een initierende en stimulerende rol is toch wel het minste dat de gemeente op zich kan nemen.

Doe eindelijk eens wat en hou op met het schrijven van dikke nota’s met wollige taal zonder inhoud.

Rene Leget

Bodegraven

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 3 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15