Nuchtere krantenprofs

Nieuws

De poezen, kippen en hond lopen nieuwsgierig rond op het erf van de familie Lokhorst als de fotograaf de jongens op de ‘kiek’ zet. Kayan is gewend aan het afleggen van lange afstanden. Iedere dag fietst hij 40 minuten naar het Rembrandt-College in Veenendaal waar hij in het tweede jaar van de brugklas Havo/VWO zit. Ook Ruben, die in de eindexamenklas van de Havo zit, moet elke dag heel wat kilometers afleggen naar het CLV. Toch vinden ze het allebei geen probleem om daarnaast op donderdag ook nog ‘even’ hun krantenwijk te rijden.

Kans op een prijs bij foutloos bezorgen HEUVELRUG - Twee bikkels met totaal verschillende wijken, maar met hetzelfde doel: hun kranten foutloos en snel bezorgen. De veertienjarige Kayan Lokhorst die in het buitengebied van Maarsbergen woont, en de zeventienjarige Ruben de Heus uit Leersum vinden hun bijbaan een prima manier om snel een aardig zakcentje te verdienen.

door Caro van den Berg

Als echte profs bespreken ze hun bezorgtaktiek. ,,Als je niet alles van tevoren vouwt krijg je de spullen nooit in je fietstas”, aldus Ruben. Ondanks het feit dat Kayan minder kranten heeft is hij het hier helemaal mee eens. ,,Kost anders veel te veel tijd”. Beide jongens krijgen hulp vanuit de familie. ,,Mijn oudere broer Yoeri en ik nemen het van elkaar over als we ziek zijn”, vertelt Kayan. Ruben heeft een uitstekende samenwerking met zijn jongere zus Judith. ,,Zij fietst voor me, en ik loop, dan hoef ik niet steeds bij elk adres mijn fiets neer te zetten. Scheelt zo een half uur op 250 kranten”. In ruil voor deze dienst helpt hij haar op zijn beurt weer met het bezorgen van folders. Werken in de supermarkt is voor deze bikkels geen alternatief. ,,Je kan met bezorgen in veel kortere tijd je geld verdienen” aldus Ruben, die naast het bezorgen van De Kaap ook nog de nabezorging op zaterdag doet. Onafhankelijk van het aantal kranten krijgt hij hier een vast bedrag voor. ,,Soms heb ik geluk en hoef ik maar één krant na te bezorgen, de andere keer zijn het er meer of verder weg”. Of hij ook na het behalen van zijn Havo diploma nog doorgaat met de krant hangt af van zijn vervolgstudie. En of hij zijn sport, Volleybal in de 1ste klasse, kan blijven combineren met dit werk.

Kippenboer

Kayan zou graag nog een keer, net als een tijd geleden, een jaar foutloos bezorgen om bij de BDU weer kans te maken op een grote prijs. Misschien ooit wel die mooie scooter, of weer een waardebon. Wie zal het zeggen. Tijd om de kippen eten te geven. ,,Want hier thuis is Kayan onze kippenboer”, besluit moeder Astrid.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15