Nederlands Bach ensemble

23 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Op vrijdag 2 november concerteert het Nederlands Bach Ensemble in samenwerking met de acteur Henk van Ulsen in de Andrieskerk in Amerongen.

Koormuziek van Nederlandse componisten uit de 17e eeuw wordt afgewisseld met poëzie van Nederlandse dichters uit die tijd. Aanvangstijd concert: 20.00 uur, Kerk open: 19.30 Toegangsprijs: € 15,-. Reservering en voorverkoop: www.andrieskerk.nl , Drgisterij Koenhoek, Fixet Kleton, BronsvoortBlaak Architecten BNA.

Programma

Gouden tijden waren het zo rond 1600 in de Nederlanden. We beschikten immers over bijzondere kunstenaars als de schrijvers Huygens, Vondel, Hooft en Bredero, en componisten als Sweelinck en Schuyt. Al was het muzikaal gesproken niet eenvoudig: de calvinistische religie duldde immers geen uitbundige kerkmuziek en de componisten moesten het van de intieme huiselijke kring hebben.

En dat is nu precies dit programma: muziek voor een intieme huiselijke kring, met uitzicht op de poëzie en de schilderkunst van een gouden eeuw. De musici, tegen de stroom in, hebben het van geen vreemden. De prachtige contrapuntische kunst van de grote voorgangers Josquin en Lassus vindt zijn weg in de mooie zalen van de herenhuizen en de kastelen.

Het Nederlands Bach-Ensemble (NBE) is in 1983 opgericht en richt zich in de eerste plaats op het uitvoeren van werken die gecomponeerd zijn tussen 1600 en ca. 1800. Daarnaast komt regelmatig repertoire van latere datum aan bod, vaak gerelateerd aan een bepaald thema of land. Zowel werken voor koor, orkest en solisten als a capella werken worden geprogrammeerd.

Het NBE staat onder artistieke leiding van Krijn Koetsveld.

advertentie
advertentie