Hoe word ik een assertieve patiënt?

20 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

MAARN - Zelfs de meest mondige mensen laten de zorg voor hun gezondheid vaak geheel over aan hun huisarts of specialist. Patiënten lijken soms te stoppen met nadenken, geven keurig antwoorden op de zorgvuldig gestelde vragen en wachten op het advies van de betreffende arts. Eventuele acties van de medische deskundigen worden schijnbaar kritiekloos opgevolgd. En daar schuilt een groot gevaar in.

Natuurlijk, de arts heeft een grote kennis van ziektebeelden. Maar ook de patiënt zelf is een deskundige bij het vinden van de oorzaken van zijn ziekte of aandoening. De patiënt moet de arts helpen oorzaken op te sporen, zodat eventuele medische behandelingen een beter voorspelbaar succes hebben.

Het is inmiddels aangetoond dat patiënten, die met de arts meedenken en meelezen (internet!), een goede gesprekspartner zijn en sneller en vollediger genezen. Waarom doe we dat dan niet altijd? Is het eng om over je eigen gezondheid na te denken? Zijn we bang, kijken we nog te veel op tegen de arts? Of zijn we te nonchalant en gaan we ons pas voor onze gezondheid interesseren als we die kwijt (dreigen te) raken? Hoe dan ook: het is door veel onderzoeken onomstotelijk bewezen dat assertieve, meedenkende, alerte patiënten meer kansen hebben om gezonder te leven en ouder te worden.

Op donderdag 25 oktober om 20.00 uur organiseert de Patiëntenvereniging Maarn Maarsbergen (PVMM) in de Twee Marken in Maarn een thema-avond waarop een deskundige zal spreken over dit onderwerp. André Willems van het Meander Medisch Centrum uit Amersfoort, ervaringsspecialist bij uitstek, kan boeiend vertellen over dit onderwerp. iedereen is van harte welkom.

advertentie
advertentie