in supermarkten afdekken

18 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeenten Amsterdam en Zandvoort hebben supermarkten al eerder verplicht om meer energie te besparen door koelingen af te dekken. Verzet van supermarkten tegen deze maatregelen liep vorige maand stuk op een uitspraak van de Raad van State. Daarmee ligt de weg voor andere gemeenten open om dit voorbeeld te volgen.

HEUVELRUG - De raadsfractie van GroenLinks Utrechtse Heuvelrug wil supermarkten verplichten hun koelingen af te dekken. Daarmee kan het energieverbruik van supermarkten met 50% worden teruggebracht. Fractievoorzitter Wilma Hielema heeft daarover vragen gesteld aan het college.

,,Energiebesparing is geen luxe, maar bittere noodzaak”, aldus GroenLinks. GroenLinks wil dat de CO2 uitstoot zodanig wordt teruggebracht dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in 2020 klimaatneutraal is. Dat wil zeggen dat de gemeente het klimaat niet belast en daar waar dat onvermijdelijk is zorgt voor voldoende klimaatcompensatie. Daarvoor zal GroenLinks tijdens de komende Algemene Beschouwingen een voorstel doen. Maatregelen als het afdekken van koelingen in supermarkten passen binnen deze ambitie en schelen een slok op een borrel. Daarom wil de fractie van GroenLinks dat het college de supermarkten via regelgeving verplicht tot het afdekken van hun koelingen.

,,Als alle supermarkten dat zouden doen scheelt dat 40 miljoen aan energie per jaar. Ter vergelijking: dat is vier keer het energiegebruik van alle inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De investering kan door de supermarkt binnen vijf jaar worden terugverdiend. Daarna is het niet alleen voor het milieu maar ook voor de supermarkt pure winst. Supermarkten zijn bang voor omzetdaling. Maar ervaring in Scandinavië en België leert dat dagafdekking niet ten koste gaat van de omzet van supermarkten. Bovendien voorkomt de aanpak van alle supermarkten in de gemeente concurrentievervalsing”, aldus GroenLinks.

advertentie
advertentie