Jubileum buitenpolikliniek

Nieuws

In 1995 zijn er twee werkgroepen opgestart om te onderzoeken of een buitenpolikliniek in Doorn starten realiseerbaar zou zijn. Dat gebeurde vanuit Het Zonnehuis in Doorn en vanuit het toenmalige Lorentzziekenhuis, inmiddels Diakonessenhuis. Uit onderzoek bleek dat er uit de regio een grote vraag naar zorg bestond. Dit resulteerde uiteindelijk in de opening van de buitenpolikliniek op 1 april 1995.

Wens huisartsenpost in buitenpoli DOORN - Deze maand bestaat de buitenpolikliniek in Doorn 12,5 jaar. En deze gebeurtenis wilde men niet ongemerkt voorbij laten gaan. Voor medewerkers, specialisten en huisartsen uit de regio was er daarom vrijdag een ontvangst in de buitenpoli.

door Rob Verbraak

Sluiting

In 2003 zag de toenmalige directie van het Diakonessenhuis de noodzaak van een buitenpolikliniek niet langer in. Er werd toen zelfs serieus overwogen om deze te sluiten. Niet alleen bewoners, maar ook de gemeente en de medewerkers hebben toen actie gevoerd om de buitenpolikliniek voor Doorn te behouden. Dit heeft mede geleid tot het uiteindelijke behoud van deze buitenpolikliniek. De huidige directie, benoemd in 2004, staat wel volledig achter de noodzaak van deze buitenpolikliniek. Samen met deze directie is hard gewerkt aan een verdere uitbreiding van diensten en specialismen die aangeboden kunnen worden.

Volgens Sonja Blonk, teamhoofd buitenpolikliniek Doorn, zijn bijna alle specialismen inmiddels hier vertegenwoordigd. Blonk: ,,Een grote wens is dat ook cardiologie als specialisme in de buitenpolikliniek komt. Door de grote behoefte vanuit de regio is vanaf november ook het priklab alle dagen geopend, met uitzondering van de vrijdagmiddag. En er komt in januari 2008 ook het specialisme reumatologie. Momenteel bezoeken circa 650 patiënten wekelijks onze buitenpolikliniek. Bij de realisatie van de eventuele nieuwbouw van Het Zonnehuis zal ook onze buitenpolikliniek daarin meegenomen gaan worden.”

Huisartsenpost

,,Tevens is de directie van het Diakonessenhuis momenteel in een oriënterend gesprek met de gemeente en Het Zonnehuis over de eventuele vestiging van een huisartsenpost,’’ aldus Blonk. ,,Momenteel kan men voor een bezoek aan een huisartsenpost alleen terecht in Zeist en Houten, wat erg omslachtig is, mede gezien de reistijd voor de patiënten. Een van de medewerksters van het eerste uur en nog steeds net zo gedreven als in het begin, is verpleegkundige Willemieke Aartsen. ,,Deze buitenpolikliniek is onmisbaar voor de omgeving en dat hoor ik ook erg regelmatig van onze patiënten.’’ Roel Steenbergen, voorzitter van de raad van bestuur van het Diakonessenhuis, stond in zijn toespraak ook stil bij de woelige tijden die deze buitenpolikliniek had meegemaakt. Ook wees hij op de grijze plek in dit gebied voor acute zorg en op de wisselwerking tussen huisarts, specialist en Het Zonnehuis. ,,Deze buitenpolikliniek is een voorloper van hoe de toekomst van een ziekenhuis eruit zal gaan zien”, aldus Steenbergen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00
Afbeelding
‘Sport niet opnieuw op slot bij volgende coronagolf’ 30 sep, 13:54
PREMIUM
Afbeelding
Politiek eist alsnog maatregelen Donderbergrotonde 30 sep, 12:10