Digitale vragen aan jongeren

Nieuws

HEUVELRUG - Hoe gaat het met de jongeren? Wordt er op school gepest? Drinken of roken ze veel? Zijn ze te dik? Allemaal problemen waar een school en gemeente van moeten weten, willen ze er ook wat aan kunnen doen. Daarom houdt de GGD eens in de vier jaar een scholierenonderzoek onder jongeren van het voortgezet onderwijs. Bijna alle scholen in Midden-Nederland en Eemland doen in oktober en november mee aan dit digitale onderzoek. De resultaten worden gerapporteerd aan scholen en gemeenten zodat zij hun beleid kunnen afstemmen.

Onder de naam Schoolkracht, werken GGD Midden-Nederland en GGD Eemland samen aan dit grootschalige onderzoek. Een steekproef van leerlingen van klas 1 t/m 6 vult op school via internet een digitale vragenlijst in over diverse onderwerpen zoals gezondheid, schoolbeleving, pesten, roken, alcohol, voeding en vrije tijd. Op deze manier krijgt de school en de gemeente een beter beeld van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren. De GGD bespreekt met alle deelnemende scholen begin 2008 de resultaten van hun leerlingen. In het verslag staat ook een vergelijking met de resultaten van andere scholen. Zodat de school ziet hoe de gezondheid en leefstijl van de eigen leerlingen zich verhoudt tot die van leerlingen op andere scholen. Mocht hieruit blijken dat leerlingen op deze school bijvoorbeeld meer overgewicht hebben dan op andere scholen dan kan de school besluiten om hier lessen voor in te zetten of alleen gezond eten in de kantine te verkopen. Ook de gemeente kan hieraan meewerken. Zij kan subsidies verstrekken of bijvoorbeeld zorgen voor meer sportfaciliteiten. Daarom ontvangen ook alle gemeenten een rapport over de jongeren die in hun gemeente wonen. Gemeenten gebruiken dit rapport voor de ontwikkeling van hun jeugd- en gezondheidsbeleid. De GGD ondersteunt de school en gemeente bij het opzetten van activiteiten om de gezondheid van de leerlingen te bevorderen. Meer informatie: HYPERLINK "http://www.ggdmn.nl/"www.ggdmn.nl en HYPERLINK "http://www.ggdeemland.nl/"www.ggdeemland.nl.

Tot het werkgebied van de GGD Midden-Nederland behoren: Abcoude, Breukelen, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, De Utrechtse Heuvelrug, Houten, IJsselstein, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Tot het werkgebied van de GGD Eemland behoren: de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest, Woudenberg.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 16 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04