Ingezonden brief

Nieuws

Circus Renz alles behalve 'Bellissimo'

Wilde Dieren de Tent Uit verzoekt in een brief aan het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug geen evenementenvergunning meer te verlenen aan circus Herman Renz.

Circus Renz brengt op 2 en 3 oktober haar show ‘Bellissimo’ in Driebergen, maar houdt haar dieren volgens richtlijnen die door de adviesraad van de minister van LNV zijn beoordeeld als onvoldoende om het dierenwelzijn te waarborgen. Dat is alles behalve 'Bellissimo' voor de dieren. Wilde Dieren de Tent Uit vindt het niet te verkroppen dat de gemeente dit circus toch toelaat.

Circus Herman Renz neemt bij het houden van haar dieren de door de circusbranche opgestelde richtlijnen als uitgangspunt. Deze richtlijnen zijn echter volstrekt onvoldoende uit het oogpunt van de welzijnsbehoeften van dieren. De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA), de adviesraad van de minister van LNV betreffende dierenwelzijn, heeft de richtlijnen in maart jl. negatief beoordeeld en stelt in haar brief aan de branchevereniging: “De raad heeft op basis van dit rapport weinig vertrouwen in het zelfregulerende vermogen van uw organisatie om het welzijn van de dieren in circussen te waarborgen.” “Binnen de huidige richtlijnen wordt bijvoorbeeld onvoldoende rekening gehouden met soortspecifieke eigenschappen en welzijnsbehoeften.”

Circus Renz brengt naast tijgers, leeuwen en zeeleeuwen, dieren die ontzettend veel ruimte eisen, ook pinguïns met zich mee. In de brancherichtlijnen zijn voor het houden van pinguïns niet eens eisen opgesteld. Opmerkelijk genoeg staat echter in de Duitse richtlijnen, waar de circusbranche zich naar eigen zeggen op baseert, dat pinguïns ongeschikt zijn om in een circus te houden. Voor het gemak wordt dat door circus Renz buiten beschouwing gelaten.

Wilde dieren in het circus leven noodgedwongen in kleine en totaal onnatuurlijke huisvesting. Ze moeten veelvuldig op transport en routinematige kunstjes uitvoeren. Onder deze omstandigheden lijden wilde dieren, ook al zijn ze in gevangenschap geboren en met de fles grootgebracht. Jeroen van Kernebeek van Wilde Dieren de Tent Uit: “Deze vorm van dierenleed is volkomen overbodig. Een dierentuin die haar wilde dieren onder vergelijkbare omstandigheden zou houden als een willekeurig circus, zou direct worden gesloten.”

Jeroen van Kernebeek: “Sommige circussen doen ongetwijfeld hun best, maar binnen de fysieke beperkingen die inherent zijn aan een mobiel bedrijf als een circus, is het onmogelijk wilde dieren een voldoende mate van welzijn te bieden. Niet voor niets kennen vele landen, waaronder België, Oostenrijk, Engeland, Denemarken, Finland, Kroatië en Israël op nationaal of gemeentelijk niveau volledige verboden of verboden voor een groot aantal diersoorten.” In Nederland heeft de gemeente Winschoten inmiddels een verbod ingesteld. Utrechtse Heuvelrug kan dit voorbeeld volgen.

Wilde Dieren de Tent Uit verzoekt in een brief aan het gemeentebestuur van Utrechtse Heuvelrug geen evenementenvergunning meer te verlenen aan circus Herman Renz. Circus Renz brengt op 2 en 3 oktober haar show ‘Bellissimo’ in Driebergen, maar houdt haar dieren volgens richtlijnen die door de adviesraad van de minister van LNV zijn beoordeeld als onvoldoende om het dierenwelzijn te waarborgen. Dat is alles behalve 'Bellissimo' voor de dieren. Wilde Dieren de Tent Uit vindt het niet te verkroppen dat de gemeente dit circus toch toelaat.

Jeroen van Kernebeek

Wilde Dieren de Tent Uit

info@wildedierendetentuit.nl

www.wildedierendetentuit.nl.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 6 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 16 uur geleden