Judoka’s Bartiméus naar Shanghai

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

In totaal doen zijn er circa 7500 deelnemers vanuit de hele wereld aan dit evenement mee. De Nederlands delegatie zal bestaan uit 62 deelnemers.

Hooggespannen verwachtingen bij sporters DOORN - In Shanghai (China) vinden van 2 tot 11 oktober de Special World Olympics Summer Games plaats. Deze games zijn het internationale sport evenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Net als bij de Olympische spelen vinden ook deze spelen om de vier jaar plaats. Het is dit jaar voor het eerst dat deze spelen in een Aziatisch land zijn.

door Rob Verbraak

In totaal zijn er op deze spelen tien sporten, waaronder atletiek, zwemmen, paardrijden, handbal en Judo. In de categorie judo zijn er in totaal honderdvijftig deelnemers waarvan twaalf Nederlandse deelnemers, vier deelnemers zijn afkomstig van het Bartimeus instituut in Doorn. Martje Grobben (32), Gonnie de Ruiter (47), Marco de Mooy (33) en Henk van Vlieland (32). De deelnemers worden afhankelijk van hun handicap ingedeeld in verschillende klasses. De meesten beoefenen al ruim vijftien jaar de judo sport. De Ruiter wil zelfs volgend jaar examen doen om de zwarte dan te halen, het hoogst haalbare in de judo sport.

Kees Monderen die deze judoka’s al jaren traint en zelf al twee en vijftig jaar de judo sport beoefend, vertelt dat vier jaar geleden judo nog een demonstratiesport op de spelen was en nu dus een officiële wedstrijdsport is geworden. Door de vier deelnemers uit Doorn wordt er elke donderdag avond in een zaal in Het Dorpshuis in Cothen uitgebreid getraind om volledig voorbereid aan de spelen te kunnen beginnen. Alle technieken die bij het judo van pas komen worden dan geoefend. Er moet uitgeweken worden naar Cothen omdat er op Het Bartiméus niet voldoende ruimte is.

De vier deelnemers uit Doorn zijn enorm blij met hun selectie en hebben op het Bartiméus daar uitgebreid over gesproken. De verwachtingen voor wat betreft het behalen van medailles zijn hoog gespannen. Een aantal weken geleden werd er mee gedaan aan wedstrijden in Finland en daar zijn in totaal 6 medailles behaald. Alle deelnemers hebben ook een olympische eed afgelegd: ‘Ik hoop dat ik win maar als ik niet win dan heb ik in elk geval mijn best gedaan’.

Medaillekansen

Monderen rekent zelf op minimaal twee medailles, eenmaal goud en eenmaal zilver. De deelnemers zelf zijn wat optimistischer, Van Vlieland gaat minimaal voor goud, De Mooy gaat voor zilver, Grobben gaat voor minimaal zilver en voor de Ruiter is het al een hele eer om mee te mogen doen, toch hoopt ook zij op een medaille. 28 september vertrekt de Nederlandse delegatie, met begeleiders, familie en trainers vanaf Schiphol voor de ruim elf uur durende vlucht naar Shanghai. In Shanghai logeren de deelnemers in het speciaal gebouwde Olympische dorp. De opening van de spelen op 2 oktober vindt plaats in een stadion wat plaats biedt aan 80.000 toeschouwers. Op 12 oktober worden de deelnemers weer terug verwacht op Bartimeus, met hopelijk veel medailles.

advertentie
advertentie