Treinen in de schijnwerper

13 september 2007 om 00:00 Nieuws

Dat was te zien: er stonden modellen fraai uitgestald van treinen, die op de lijn Utrecht-Arnhem reden en rijden. En er waren oude prentbriefkaarten uit Maarn en Maarsbergen te zien met afbeeldingen van treinen. Maar ook antieke poststukken, onder andere met het stempel Maarsbergen. Want vanuit het hulppostkantoor op het station Maarsbergen werden jarenlang vele poststukken vervoerd per trein. Max Lerk, die de poststukken verzamelt, vertelde er een boeiend verhaal bij, waardoor je bijna voor je zag hoe het er aan toeging op station Maarsbergen. Na deze korte openingsceremonie kon ieder zijn eigen spoor uitzetten naar verscheidene activiteiten. Om bij het thema Treinen te blijven: het oude station van Maarn werd bespeeld door toneelvereniging Kleurspoeling. Enkele leden van deze vereniging voerden op het stationspleintje een eigentijdse eenakter op, waarin ontmoetingen die op een perron plaatsvinden, werden uitgebeeld. Kleurspoeling, dat zijn oorsprong heeft liggen in Maarn Wijzer, bestaat nu drie jaar. Men heeft echter nog geen eigen speelruimte en de aanwezigheid van wethouder Van Oostrum werd handig aangegrepen om haar hulp te vragen bij het zoeken naar een geschikte ruimte. Voor de kinderen reed een glanzende minitrein rondjes op het Everwijn Langeplein. Volwassenen mochten desgewenst ook mee en deden dat dan als begeleider van hun kind. Het spoor was uitgerust met seinpalen, een overweg en een seinhuis met daarop het stationsbord “Maarn”.

Gespeelde ontmoetingen op het perron MAARN/MAARSBERGEN - Open Monumentendag 2007 werd ‘s morgens in de Ark geopend door wethouder van Oostrum met de onthulling van een foto van ir. Den Hollander. Frans den Hollander, die in Maarn woonde toen hij het, in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, tot president-directeur van de Spoorwegen had gebracht. Nu zouden we zo iemand een bekende Nederlander noemen, destijds was hij een man met vooruitstrevende ideeën op spoorweggebied en als mens zeer geliefd, ook bij het personeel. Met deze opening was de toon gezet: deze dag stond in het teken van Treinen.

door Han Overkamp

Rondom het plein stonden de kramen van meeste leden van de ondernemersvereniging Maarn Maarsbergen. Opvallend was dat er niet met het doorsnee assortiment werd geshowd, maar met verfijndere producten. Hiermee liet de middenstand zien dat men ook kan voldoen aan de vraag naar “betere waar”. In het kader van momumentendag was woningbouwvereniging Maarn bereid twee woningen open te stellen. Op Schoollaan nr.10 kon men zien hoe een huis eruit ziet wanneer een huurder er zo’n 70 jaar lang niets aan doet. ,,De woning is dus nog in de oorspronkelijke staat,’’ vertelde Henk van Zwol, die de kijkers ontving. ,,Maar het valt niet meer te verhuren. Dus gaat er een renovatie plaatsvinden.’’ Het effect daarvan was al op Schoollaan 34 te zien, en deze woning zal daarna voor 600 euro per maand verhuurd worden. Al met al hebben de organisatoren van deze dag voor een attractief aanbod gezorgd, waarmee niet alleen de belangstellenden maar ook het dorpsleven een goede dienst werd bewezen.

advertentie
advertentie