Vredesweek: samen bidden om vrede

13 september 2007 om 00:00 Nieuws

De vredesweek is van 16 tot en met 23 september. Dit jaar is een jubileumjaar want deze viering vindt voor de veertigste keer plaats. De dienst zal worden gehouden in de Sint Martinuskerk aan de Dorpsstraat en wordt georganiseerd vanuit de R.K. Parochie en de Protestantse gemeente Doorn. Voorgangers van de dienst zijn pastor Wies Sarot en ds.Teun Kruijswijk Jansen. In deze dienst willen de beide kerken hun betrokkenheid bij de vrede of juist bij het ontbreken van vrede tot uiting brengen in woord, gebed, meditatie en zang.

DOORN - In het kader van de landelijke vredesweek wordt op woensdag 19 september omstreeks 19.00 uur een gebedsviering voor vrede gehouden met als thema: ‘Vechten voor Vrede’. Het is op initiatief van de Raad van Kerken dat deze bijeenkomst plaats vindt.

door Bertie Stierhout

Beide voorgangers zullen samen met de voorbereidingscommissie deze dienst invullen. Ds. Kruijswijk Jansen: ,,Er zitten Nederlandse militairen in Afghanistan en het toeval wil dat deze maand de beslissing valt over verlenging. In deze dienst brengen wij onze verlegenheid en betrokkenheid tot uiting. Het is een dilemma; moeten of mogen wij hiermee doorgaan. Daar moeten wij als kerken ook over nadenken.

Er zijn slachtoffers aan beide kanten. Wij willen hen niet vergeten, noch de slachtoffers, noch de militairen of de politici. Mensenrechten worden met voeten getreden en het internationale terrorisme krijgt een goede voedingsbodem. Wij hebben een ideaal; Jezus predikte het vredeswoord.”

Na afloop van de dienst is het mogelijk voor iedereen om persoonlijk een groet te ondertekenen die rechtstreeks naar onze militairen in Afghanistan zal worden gestuurd. In voorbereiding is het sturen van een afbeelding van een kunstwerk dat is geïnspireerd op een rotstekening van een mus in de catacomben in Rome. Het symboliseert de kwetsbaarheid en de zorg van God voor de mens. Dit naar aanleiding van een regel in psalm 84: ’Zonder God zal geen musje ter aarde vallen’. Pastor Sarot:,,In het Nederlandse kamp is vast wel een plekje aan de muur te vinden voor deze replica.” Beide voorgangers besluiten met de wens: ,,Wij hopen dat veel mensen zich aangesproken voelen en naar de dienst komen.’’

advertentie
advertentie