Rijksbijdrage Huis Doorn te laag

6 september 2007 om 00:00 Nieuws

Beide stichtingen werken aan hetzelfde doel: Het in stand houden van het Huis, onderhoud van het park en het organiseren en ondersteunen van vrijwilligerswerk ten behoeve van het museum. Dat hieraan een financieel plaatje hangt maken beiden duidelijk.

Uitgeklede subsidie sinds 2004 DOORN - Het Museum Huis Doorn wordt geleid door twee stichtingen. In overheidsopdracht is er een stichting die het beheer voert over de collectie en het landgoed. Algemeen directeur hiervan is Diederick van Beekhoff. Daarnaast is in 1992 de Stichting Vrienden van Huis Doorn opgericht met als voorzitter Guus Drukker.

door Bertie Stierhout

Van Beekhoff:,, Wij vinden dat de rijksbijdrage te weinig is. Er moet een basisvergoeding komen voor alle verzelfstandigde musea. In 2000 werd de subsidie fors teruggedraaid en sinds 2004 hebben we een uitgeklede subsidie. Hiervoor eist men wel dat wij daarvan een park van 38 hectaren onderhouden.

Ook voor conserveren heb je mensen nodig, vaak professionals en dat kost veel geld. Een grote post zijn de salarissen voor de betaalde krachten. Gelukkig krijgen wij voor extra projecten ondersteuning van de Stiftung Preussische Schlösser und Gärten uit Berlijn. Wij hebben een samenwerkingsverband en zij beheren de Hohenzollern paleizen”, aldus van Beekhoff.

Donateurs

Drukker vult aan: ,,De Stichting Vrienden brengt gelden bijeen door het werven van zowel particuliere- als bedrijfsdonateurs. Zij genieten onder meer kortingen in de museumwinkel en krijgen gratis toegang. Voorts ondersteunen wij de vijf groepen vrijwilligers. Zij hebben éénmaal per jaar een uitje met daarnaast cursussen en lezingen en een gedeeltelijke vergoeding op de museum jaarkaart. Zij verplichten zich wel een dagdeel per week beschikbaar te zijn.”

Rondleidingen

,,Voorts promoten wij het museum. Dit doen wij ook door het organiseren van rondleidingen voor de jeugd. Op de komende Country Fair staan wij met een stand met spullen. Bij bepaalde projecten verlenen wij financiële steun, afkomstig van de duizenden euro’s fooi die de rondleiders ontvangen. Een deel daarvan gaat naar de vrijwilligers voor activiteiten en de rest is voor een objectmatig iets in het museum”, aldus Drukker.

Jaarlijks is er een verloop van circa 8 vrijwilligers en dus hebben wij altijd behoefte aan nieuwe mensen”, aldus Drukker. Informatie :www.huisdoorn.nl

advertentie
advertentie