Simon Vestdijk in Doorn

30 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De bijeenkomst vindt plaats in het Cultuurhuis en start om 13.00 uur. Drie romans van Vestdijk, t.w. De zwarte ruiter, Bevrijdingsfeest en De onmogelijke moord, zijn onderwerp van een lezing waarna een wandeling door Doorn gemaakt zal worden langs de locaties waar de verhalen zich afspelen. De wandeling voert naar de Kaapse Bossen, de Ruiterberg en Het wapen van Sandenburg. In 1936 ondernam Simon Vestdijk (1898-1971) een fietstocht over de Veluwe en breidde die wat uit langs de Utrechtse Heuvelrug alwaar hij in Doorn strandde; het dorp waar hij drie jaar later zou gaan wonen. ‘Het dorp van de donder’ (1956) noemt Vestdijk Doorn in zijn gelijknamige roman waarin hij tevens de titel toelicht: ‘….In heel oude tijden was Doorn aan Donar gewijd, van de naam: Donar, Doran, Doorn of andersom: Donar, Doonr, Doorn, dat kan me niet schelen. In de buurt van het bevriende dorp Leersum verheft zich een nogal onvindbaar zandheuveltje, de Donderberg genaamd; en er zijn nog meer aanwijzingen….’.Simon Vestdijk werd geboren in Harlingen en studeerde medicijnen in Amsterdam. Daar debuteerde hij als schrijver in 1918 met ‘Gestileerde waarnemingen’. Hij heeft enige tijd als arts gewerkt en studeerde een korte periode filosofie in Leiden, maar na 1932 heeft hij zich geheel aan de literatuur gewijd. Negentig procent van zijn complete oeuvre kwam tot stand tijdens de 32 jaar dat hij in Doorn woonde. Bij zijn honderdste geboortedag, in 1998, werd een fiets- en wandelroute door Doorn uitgegeven, die voert langs tal van locaties die voorkomen in de romans van Vestdijk. Bijvoorbeeld de Ruiterberg, het landhuis dat een rol speelt in ‘De zwarte ruiter’ (1940) ‘….In de lente van het jaar, waarin ik dit landgoed bezocht, had ik door bemiddeling van vrienden toestemming van de eigenaar gekregen om in zijn bossen te jagen….’. De route blijft actueel en de moeite waard eens te fietsen en op de locaties de citaten uit de diverse romans te lezen.

Wandelen door ‘het dorp van de donder’ DOORN - Op 15 september organiseert de ‘Vestdijkkring’ een belangrijk literair evenement onder de titel ‘Vestdijk in Doorn’. Vestdijk woonde 32 jaar in Doorn en het is daarom een voor de hand liggende keus dat de Vestdijkkring deze Vestdijkdag in Doorn organiseert.

door Nicole van der Schaaf

De route is verkrijgbaar op de bijeenkomst van de Vestdijkkring. ‘Vestdijk in Doorn’ op 15 september, Cultuurhuis. Aanvang 13.00 uur. Lezingen: Mieke Vestdijk, Fries de Vries en René Appel. Om 15.00 wandeling o.l.v. Mieke Vestdijk; 16.00, drankje in Cultuurhuis. Belangstellenden zijn welkom. Leden van de Vestdijkring: gratis,niet leden 5 euro.

advertentie
advertentie