Koetsiersexamen bij Het Leersumse Veld

9 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Op donderdag 26 juli was het eindelijk zover voor de cursisten van de 2-span cursus: 12 cursisten gingen op voor het examen. Examinator Anne van der Veen beoordeelde de koetsiers in de dop op het in- en uitspannen, het rijden met de aanspanning en de wijze, waarop de kandidaten zich staande hielden in het verkeer of kortweg gezegd of er controle was over de aanspanning. Het examen nam de hele dag in beslag en aan het einde van de middag maakte Van der Veen bekend, dat alle kandidaten geslaagd waren voor het theoretische gedeelte. Het merendeel van de kandidaten had het examen zelfs foutloos afgelegd. Drie kandidaten moeten een tweede poging doen voor het praktisch gedeelte.

LEERSUM - Al weken rijden er ’s avonds aanspanningen door het dorp. Het zijn de cursisten, die samen met instructrice Joes van der Loo verbonden aan stalhouderij “Het Leersumse Veld” oefenen voor het praktijkexamen koetsiersbewijs enkel- en tweespan.

Cursiste Eveline van Harskamp Roseboom komt zelf uit Scherpenzeel en is vanaf mei bezig geweest met lessen. Ze vertelt dat alle deelnemers al ‘een enkelspan in de zak’ hadden. Met twee paarden rijden is makkelijker dan met één, zegt ze. Twee paarden schrikken niet van hetzelfde. Het is haar ervaring dat het ene paard het andere corrigeert. Eerst werd er ‘droog’ geoefend aan de mentafel, op een stellage van 2 bij 1 meter. ,,Dan zit je allemaal naast elkaar en zie je precies wat je doet.’’ Na de mentafel werd er echt gereden. ,,We hebben in het bos geoefend en zijn ook het dorp ingegaan.’’ Er wordt gereden via het Achenbach-systeeem waarbij de ruiter twee leidsels in de de linkerhand heeft. ,,Door je hand te kantelen en te geven, stuur je. Je rechterhand hou je vrij. Met je lange zweep kun je aanleggen op de plek waar een ruiter normaal het been heeft.’’ Van Harskamp Roseboom kan zich voorstellen dat de Leersumers wel eens meewarig zal hebben gekeken naar al die koetsiers die het dorp inreden, zeker ze tijdens het examen met veiligheidshelm op moesten rijden. ,,Ze zullen wel gedacht hebben. ‘Wat moeten al die mensen hier, die zijn niet fris in de bovenkamer’.’’

De namen van de personen op de foto zijn: Instructrice Joes van der Loo, Janneke van der Ent, Wil Brethouwer, Henk van Noort, Gerben van de Berkt, Cees van Deelen, Eveline van Harskamp Roseboom, Cees Meel, Jos Willemsen, Helena van Dam, Wouter van Leeuwen, Denise Brouwer en Marloes Gans. Info: Joes van der Loo, 06-51603416.

advertentie
advertentie