Raad fel tegen afsluiten Briedélaan

2 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

MAARN – De gemeente Heuvelrug draait het in 1998 genomen besluit terug om de Briedélaan in Maarn af te sluiten voor doorgaand verkeer. De bewoners van de Briedélaan, die actievoeren tegen de hardrijders in hun straat, kregen dit te horen van wethouder Salverda van Verkeer. Struikelblok is het felle verzet van een aantal Maarnse gemeenteraadsleden tegen de voorgenomen afsluiting.

Wethouder Salverda liet de bewoners in een gesprek weten dat hij de raad in september zal voorstellen om de Briedélaan niet af te sluiten. De gemeente negeert hiermee het advies van de commissie voor bezwaarschriften uit 2005, dat concludeerde dat het besluit tot afsluiting alsnog uitgevoerd moet worden. Salverda wil wel snelheidsremmende maatregelen treffen, want recente metingen bevestigen dat er veel te hard gereden wordt in de Briedélaan. Maar de bewoners hadden op meer gehoopt.

Twee manshoge pakken papier heeft Bert van Lambalgen, bewoner van de ‘sluiproute’ voor verkeer vanuit Doorn richting het dorpscentrum, liggen over de verkeerssituatie in zijn straat. ,,We zijn lang aan het lijntje gehouden. Elke keer dat er een nieuwe verkeerswethouder kwam, moesten we weer opnieuw ons verhaal doen’’, aldus de Maarnaar. ,,Als het zou gaan om een incidentele auto die 50 kilometer per uur rijdt, hoorde je ons niet. Maar ze scheuren hier soms met 120 kilometer door de straat.’’

De afsluiting is een ‘vergeten’ onderdeel van een gemeentelijk verkeersplan uit 1998. Verkeer dat nu vanaf de parallelweg langs de Amersfoortseweg de Briedélaan pakt om naar het dorp Maarn of Maarsbergen te rijden, zou over het Poortse Bos worden geleid. Waarom dat onderdeel van de verkeersaanpak in het dorp nooit is uitgevoerd, heeft het actiecomité niet echt boven water kunnen krijgen.

,,We hebben ook geen idee waarom die Maarnse gemeenteraadsleden nu tegen de afsluiting zijn.’’ Het actiecomité wil nu de raadsleden benaderen om te zien of ze nog van mening gaan veranderen, al gaf de wethouder ze weinig hoop. ,,Afsluiten kan je wel vergeten, heeft Salverda gezegd. We hebben de commissie voor bezwaarschriften nog gebeld die destijds de uitvoering van dit onderdeel van het verkeersplan sommeerden, maar blijkbaar mag een gemeente hun advies naast zich neerleggen.’’

advertentie
advertentie