VVD maakt zich zorgen over bewegingsonderwijs

Nieuws

LEERSUM - Voor de uitvoering van het bewegingsonderwijs op de basisscholen heeft de gemeente de wettelijke taak gymnastieklokalen beschikbaar te stellen voor leerlingen vanaf groep 3. Voor de groepen 1 en 2 (kleuters) heeft elke school de beschikking over een eigen speellokaal. Vanaf groep 3 is het wettelijke minimum twee afzonderlijke bewegingslessen van 45 minuten elk per schoolweek in een adequaat ingericht gymnastieklokaal.

In Leersum is volgens de VVD al jaren het wettelijke minimum niet gehaald. ,,Na de afbraak van het gymnastieklokaal aan de Julianalaan ten gunste van woningbouw, was er slechts één gymnastiekzaal (Het Hof) in het dorp over, waarvan drie basisscholen gebruik moesten maken. Gelet op het aantal leerlingengroepen op deze scholen was het niet mogelijk om binnen de schooltijden (26 klokuren per week) elke groep twee bewegingslessen van minimaal 45 minuten aan te bieden. Vele lessen werden in duur teruggebracht naar 30 minuten."

Binder

Twee jaar geleden is Het Hof afgebroken om plaats te maken voor de bouw van De Binder. Gedurende die bouwperiode was de situatie, aldus de VVD, tijdelijk nog schrijnender dan voorheen. Gelukkig is met het beschikbaar komen van De Binder een structurele oplossing mogelijk. De sporthal van de De Binder is op te splitsen in drie afzonderlijke gymnastiekruimten: één specifiek voor toestelgymnastiek en twee voor spel. Daardoor kunnen twee tot maximaal drie leerlingengroepen tegelijk bewegingsonderwijs ontvangen in de sporthal. Na vele jaren is er ingaande het schooljaar 2007/2008 voldoende ruimte beschikbaar voor de uitvoering van het wettelijke minimale programma op het gebied van bewegingsonderwijs. Alle basisschoolleerlingen vanaf groep 3 kunnen nu per week twee bewegingslessen ontvangen, één in toestelgymnastiek en één in spel.

De drie basisscholen in Leersum hebben op basis van dit uitgangspunt een gebruiksrooster opgesteld voor het komende schooljaar. De VVD heeft echter vernomen dat de ambtelijke organisatie van de gemeente daar niet mee akkoord gaat. Zij wil structureel slechts 1/3 deel van de sporthal beschikbaar stellen voor alle bewegingslessen, terwijl kwantitatief aangetoond wordt dat ten minste 2/3 deel nodig is om aan het wettelijke minimum te voldoen.

Rekensom

Een woordvoerder van de gemeente legt uit hoe zij de nodige ruimte berekend hebben. ,,De scholen hebben recht op 28,5 klokuren sport per week. in de oude situatie hadden ze maar 26 uur ter beschikking. Nu maken ze gebruik van de sporthal totaal 44 klokuren. Dus 16 klokuren teveel.

In de Binder zijn 3 gymlokalen ter beschikking verdeeld over de sporthal . De scholen gebruiken alle drie de gymlokalen terwijl de scholen uit kunnen met 1/3 deel sporthal voor totaal 26 klokuren en daarnaast nog 2.5 klokuur moeten huren voor de rest. Gymlessen kunnen in 1/3 deel van sporthal plaatsvinden maar voor het tekort aan klokuren (2.5 klokuur) moeten ze 1/3 deel sporthal extra huren. Dus niet 2/3 deel zoals ze nu doen. Naar het gymrooster kijkend huren zij nu 21 klokuren 1/3 deel sporthal en 23 klokuren nog eens 2/3 deel sporthal.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47