VVD maakt zich zorgen over bewegingsonderwijs

Nieuws

LEERSUM - Voor de uitvoering van het bewegingsonderwijs op de basisscholen heeft de gemeente de wettelijke taak gymnastieklokalen beschikbaar te stellen voor leerlingen vanaf groep 3. Voor de groepen 1 en 2 (kleuters) heeft elke school de beschikking over een eigen speellokaal. Vanaf groep 3 is het wettelijke minimum twee afzonderlijke bewegingslessen van 45 minuten elk per schoolweek in een adequaat ingericht gymnastieklokaal.

In Leersum is volgens de VVD al jaren het wettelijke minimum niet gehaald. ,,Na de afbraak van het gymnastieklokaal aan de Julianalaan ten gunste van woningbouw, was er slechts één gymnastiekzaal (Het Hof) in het dorp over, waarvan drie basisscholen gebruik moesten maken. Gelet op het aantal leerlingengroepen op deze scholen was het niet mogelijk om binnen de schooltijden (26 klokuren per week) elke groep twee bewegingslessen van minimaal 45 minuten aan te bieden. Vele lessen werden in duur teruggebracht naar 30 minuten."

Binder

Twee jaar geleden is Het Hof afgebroken om plaats te maken voor de bouw van De Binder. Gedurende die bouwperiode was de situatie, aldus de VVD, tijdelijk nog schrijnender dan voorheen. Gelukkig is met het beschikbaar komen van De Binder een structurele oplossing mogelijk. De sporthal van de De Binder is op te splitsen in drie afzonderlijke gymnastiekruimten: één specifiek voor toestelgymnastiek en twee voor spel. Daardoor kunnen twee tot maximaal drie leerlingengroepen tegelijk bewegingsonderwijs ontvangen in de sporthal. Na vele jaren is er ingaande het schooljaar 2007/2008 voldoende ruimte beschikbaar voor de uitvoering van het wettelijke minimale programma op het gebied van bewegingsonderwijs. Alle basisschoolleerlingen vanaf groep 3 kunnen nu per week twee bewegingslessen ontvangen, één in toestelgymnastiek en één in spel.

De drie basisscholen in Leersum hebben op basis van dit uitgangspunt een gebruiksrooster opgesteld voor het komende schooljaar. De VVD heeft echter vernomen dat de ambtelijke organisatie van de gemeente daar niet mee akkoord gaat. Zij wil structureel slechts 1/3 deel van de sporthal beschikbaar stellen voor alle bewegingslessen, terwijl kwantitatief aangetoond wordt dat ten minste 2/3 deel nodig is om aan het wettelijke minimum te voldoen.

Rekensom

Een woordvoerder van de gemeente legt uit hoe zij de nodige ruimte berekend hebben. ,,De scholen hebben recht op 28,5 klokuren sport per week. in de oude situatie hadden ze maar 26 uur ter beschikking. Nu maken ze gebruik van de sporthal totaal 44 klokuren. Dus 16 klokuren teveel.

In de Binder zijn 3 gymlokalen ter beschikking verdeeld over de sporthal . De scholen gebruiken alle drie de gymlokalen terwijl de scholen uit kunnen met 1/3 deel sporthal voor totaal 26 klokuren en daarnaast nog 2.5 klokuur moeten huren voor de rest. Gymlessen kunnen in 1/3 deel van sporthal plaatsvinden maar voor het tekort aan klokuren (2.5 klokuur) moeten ze 1/3 deel sporthal extra huren. Dus niet 2/3 deel zoals ze nu doen. Naar het gymrooster kijkend huren zij nu 21 klokuren 1/3 deel sporthal en 23 klokuren nog eens 2/3 deel sporthal.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Maand van de geschiedenis bij Museum Huis Doorn 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug maakt afspraken over duurzame woningbouw 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (1): ‘Wordt Nederland een derdewereldland?’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Atelierroute dit jaar uitgebreid: ‘Hopen op een creatieve verbinding tussen jong en oud’ 19 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen zamelen geld in voor door brand getroffen bakker en dierenwinkel 28 sep, 19:52
PREMIUM
Afbeelding
Eigenaren Firma Haalboom zien pensioen in rook opgaan: ‘Gelukkig hebben we elkaar nog’ 28 sep, 13:23
Afbeelding
Binnenkort werkzaamheden voor bosomvorming in de Kaapse Bossen 27 sep, 12:25