Alle wijnen uit de wereld

23 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Ben van Zweden is voorzitter van de Wijnacademie en hij is uitstekend ingevoerd in alles wat met wijn te maken heeft. ”De consumptie van wijn neemt jaarlijks toe, terwijl die van andere dranken, inclusief melk, langzaam afneemt. Nederland is evenwel van oorsprong geen wijnland. Pas sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn wij “echte” wijn gaan leren drinken. En is tevens de belangstelling voor alles wat met wijn te maken heeft toegenomen.

De Wijnacademie is een unieke instelling, niet alleen voor Nederland maar ook voor Europa, omdat er namelijk maar twee opleidingen tot vinoloog zijn. De ene wordt gegeven in Engeland en de ander, al meer dan 25 jaar, in Maarn. Het zijn allebei opleidingen die kennis en ervaring overdragen van alle wijnen uit de hele wereld.

Daarbij verkeren wij in de gelukkige omstandigheid dat Nederland over zeer goede wijninkopers beschikt, die de hele wereld tot hun werkterrein rekenen. Het is bepaald uitzonderlijk ten opzichte van de grote landen om ons heen, dat bij ons in de winkel zo’n ruim internationaal assortiment voorhanden is”.

Eind augustus wordt gestart met het nieuwe cursusjaar en met 140 deelnemers. Dit is het maximale aantal dat opleidings-technisch verantwoord is. Er is een wachtlijst, omdat er ieder jaar méér aanvragen zijn dan de cursusleiding kan honoreren.

In de Kaap van 26 juli leest u een uitgebreid interview met Ben van Zweden door Han Overkamp.

advertentie
advertentie