Bijzondere vondst door Amerongse jongen

Nieuws

AMERONGEN/RIJSWIJK - De dertien-jarige Ischa Meijer uit Amerongen heeft afgelopen zondag bij een expeditie van de archeologische jongerenvereniging JoCas uit Wijk bij Duurstede een bijzonder muntgewicht gevonden welke geslagen is rond 1581.

Met zijn metaaldetector en schepje ging Ischa aan de slag op een landtong langs de Rijn bij Rijswijk. Hij vond een vierkante metalen munt en dit bleek als snel een bijzondere vondst. De munt is voor verder onderzoek meegenomen en het blijkt een muntgewicht te zijn geslagen in Antwerpen rond 1581. Het geldmuseum in Utrecht hielp bij het vaststellen van de afkomst van de munt. De vondst wordt opgenomen in de muntvondstendatabase NUMIS en gemeld aan de provinciaal archeoloog.

Het is een muntgewicht bestemd voor een Rozenobel. Op de muntzijde staat een afbeelding van de boeg van een schip met daaronder een rozet, duidend op de Rozenobel als ijkmunt. Op de keerzijde staat een afbeelding van een handje dat aangeeft dat het muntje geslagen is in Antwerpen en de initialen NDM die staan voor de maker Nicolaas du Mont.

Het was voor Ischa de eerste keer dat hij met zijn metaaldetector een dergelijke archeologische vondst deed. Wel heeft hij thuis zijn vitrinekasten al vol liggen met fossielen die hij gevonden heeft.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47