Vader en dochter voor rechtbank

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

DOORN - De 54-jarige Doornaar gedroeg zich naar eigen zeggen thuis ‘als een hork’, maar zijn dochter heeft hij nooit seksueel misbruikt. “Het is niet de vraag of het tien keer meer of minder is gebeurd, het is nooit gebeurd”, hield hij maandag bij hoog en bij laag vol in de Utrechtse rechtszaal.

Zijn dochter, die als getuige was opgeroepen in de strafzaak tegen haar vader, bleef echter bij haar beschuldigingen. Volgens de 25-jarige vrouw is ze vanaf haar tiende levensjaar jarenlang op grove wijze door hem misbruikt, zelfs nadat ze het huis uit was. Hij zou haar vorig jaar voor het laatst hebben verkracht toen ze met Pasen bij haar ouders in Doorn op bezoek was. “Een complete verrassing”, zo zei de Doornaar over de aangifte van zijn dochter. “Ik heb geen voorsignalen gezien.” De man erkende wel dat de gezinssituatie achteraf bezien verre van ideaal was en dat hij zijn vrouw en de oudste kinderen bij ruzies ook wel had geslagen. Zijn echtgenote en een zus omschreven de Doornaar in de rechtszaal als ‘een dwingend figuur’. Met name zijn gehamer op een goede opleiding zou tot veel spanningen binnen het gezin hebben geleid.

De verdachte dacht na zijn aanhouding dat zijn dochter met haar aantijgingen wraak wilde nemen voor zijn druk op haar, maar inmiddels vermoedden hij en zijn advocaat dat de beschuldigingen voortkomen uit psychiatrische problemen. Zijn dochter staat onder behandeling bij een kliniek in Zeist. Bij haar zou onlangs een borderline-persoonlijkheidsstoornis zijn geconstateerd.

Om uitsluitsel te krijgen of de vrouw inderdaad psychiatrische problemen heeft en of deze invloed hadden op haar aangifte, besloot de rechtbank uiteindelijk om de strafzaak aan te houden en de vrouw door een psychiater te laten onderzoeken. Daarnaast vond de rechtbank het ook van belang dat een deskundige onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van de verklaringen die de vrouw bij de politie en in de rechtszaal heeft afgelegd.

De rechtbank besloot verder dat de Doornaar het vervolg van de rechtszaak op vrije voeten mag afwachten. Hij zat sinds zijn aanhouding in februari van dit jaar vast. Als voorwaarden voor zijn vrijlating bepaalde de rechtbank ondermeer dat de man op geen enkele wijze contact mag hebben met zijn dochter. Ook mag hij niet in haar woonplaats Utrecht komen.

De rechtszaak wordt waarschijnlijk begin oktober voortgezet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie