Militair krijgt voorwaardelijk

Nieuws

De Drieberger ging begin jaren tachtig als beroepsmilitair naar Libanon, waar hij een aantal angstaanjagende ervaringen had. Naar zou daar weinig last van hebben gehad, tot hij medio jaren negentig van zijn vrouw scheidde. Toen zou hij nachtmerries en angsten hebben gekregen, die hij het hoofd bood door drugs te gebruiken, in eerste instantie vooral op houseparties.

DRIEBERGEN - Omdat hij in zijn woonplaats jarenlang XTC en speed zou hebben verkocht, hoorde een 45-jarige Drieberger dinsdag voor de Utrechtse rechtbank vier jaar celstraf tegen zich eisen, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Hoewel hij erkende dat het in die tijd al voorkwam dat hij wel eens wat pillen meebracht “voor vrienden”, zou hij pas vanaf 2002 echt zijn gaan handelen. Zo’n twintig tot dertig vaste klanten zouden regelmatig langs zijn gekomen bij zijn caravan, van waaruit hij de drugs verkocht. Met de winst zou hij zijn eigen drugsgebruik hebben bekostigd. “Maar ik heb nooit iemand schade willen berokkenen”, stelde de Drieberger dinsdag.

Maar de officier van justitie wees er op dat in het klantenbestand van de man ook 16- en zelfs 15-jarigen voorkwamen. Volgens de politie was het onwaarschijnlijk dat de verdachte had gedacht dat zij ouder waren, zoals hij zelf stelde.

Bovendien wees zij er op dat enkele klanten hadden verklaard dat zij al vanaf eind jaren ’90 drugs kochten bij de Drieberger. De zaak tegen de man was uiteindelijk aan het rollen gekomen na verschillende tips. Uit de telefoontjes die de politie vervolgens afluisterde, bleek niet alleen dat de man dealde, maar ook dat hij werd gechanteerd.

Dat zou volgens de verdachte niet de enige reden zijn geweest dat hij in februari met de handel was gestopt. Het zou hem eindelijk zijn gelukt goede hulp te vinden, waarna hij op advies van zijn begeleiders met de drugs was gestopt..

De 408 XTC-pillen en ruim 13 gram speed die de politie tijdens een huiszoeking in maart hadden gevonden, lagen volgens de verdachte “achterin de kast”, omdat hij nog niet had besloten wat hij daar verder mee moest doen.

Volgens de hulpverleners lijdt de Drieberger aan een posttraumatische stressstoornis. Het zou wel vaker voorkomen dat veteranen onder invloed daarvan zelf aan de drugs gaan, en vervolgens ook in de handel in drugs belanden. Eerdere pogingen van de Drieberger om hulp te krijgen, zouden zijn mislukt.

De officier vond een celstraf op zijn plaats, mede gezien de jonge leeftijd van de klanten van de Drieberger. Maar raadsman J. Michels hoopte dat de rechtbank rekening wilde houden met het verleden van zijn cliënt. De rechtbank doet uitspraak op 10 juli.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19
Afbeelding
GGD start maandag met HPV-vaccinaties jongvolwassenen 27 jan, 15:33