Binder nog geen cultuurhuis

28 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Haaksma schetste de omslag van dorpshuis naar cultuurhuis: ,,De opzet van De Binder was een dorpshuis als vervanger van Het Hof. Daar was een tekort aan capaciteit. Later werd dat een cultuurhuis omdat daarvoor subsidie beschikbaar was. Dat schept verwachtingen bij provincie en gemeente.’’ Dat cultuurhuisconcept ging een eigen leven leiden. De aanwezige bewoners en huurders - overigens een onderscheid dat men in het verleden niet kende en tot verwarring leidt - waren het eens over: ,,De gemeente wil de cultuurhuisgedachte gestalte te geven. Maar onze doelstellingen liggen anders. We willen best samenwerken, maar dan moet de gemeente de regie voeren. Dat vraagt om een structuur en een beleid. Dat moet nog worden gedefinieerd. Er bestaan daarvoor diverse concepten. Maak het helder en werk het samen met de gebruikers uit.’’ Wat de aanwezigen vooral dwars zat was de grote onzekerheid. ,,Voor ons was Het Hof en is De Binder de accommodatie waarin wij onze activiteiten ontplooien. We moesten vóór 1 mei een begroting voor 2008 indienen, terwijl er niets bekend was over de tarieven en de subsidies. Dat verandert per 1 januari 2008, maar hoe? Zolang we geen zekerheid hebben is het voortbestaan van verenigingen in gevaar. Pas als er zekerheid is kunnen en willen we - vanzelfsprekend - gaan werken aan samenwerking. De oude gemeente Leersum heeft ons beloften gedaan en we merken aan niets dat die beloften nu worden nagekomen.’’ De aanwezigen waardeerden de komst van de PvdA-fractie. De ervaring van de Buitenschoolse Opvang (BSO) was schrijnend: ,,BSO is de cultuurhuisgedachte ten top! Met organisaties als Muzemiks, gymnastiek, badminton en volleybal kunnen we diverse projecten en activiteiten te ontplooien. Maar de gemeente verbiedt de verhuurder aan ons te verhuren.’’ Toch is er een doorbraak: ,,Deze week besloot het college dat de BSO ruimte in De Binder mag huren.’’ De voorzitter van Muzemiks reageerde: ,,Maar nu is ons programma al helemaal klaar.’’ Verder bleek dat men behoefte had aan één aanspreekpunt. Immers alle zes wethouders hebben wel op één of andere manier te maken met De Binder.

LEERSUM - De PvdA-fractie kwam zaterdag 23 juni op bezoek in De Binder. Alfred Haaksma: ,,We bezoeken de kernen van de gemeente en nu was Leersum aan de beurt. Wij willen van bewoners en gebruikers horen wat zij van De Binder vinden.’’ Het werd een openhartig gesprek. Eén van de conclusies was: De Binder zal op termijn een cultuurhuis kunnen worden, maar voorlopig is het nog niet zover.

door Jan Meijer

Beheerder

Ook het feit dat vof Koudijs exploitant is en geen beheerder is en geen beheerder schept verwarring. De PvdA-vertegenwoordigers concludeerden dat eerst de bewoners en gebruikers zekerheden over hun toekomst moeten krijgen. Ze zegden toe vragen te stellen in commissies en raad. ,,Het uitgangspunt moet zijn dat de organisaties geen schade ondervinden van het feit dat er een nieuw gebouw is. Oude regelingen moeten van kracht blijven zolang er geen nieuwe is.’’

De aanwezigen praten over de functie van de Binder.

advertentie
advertentie