Veelzijdig 17e Jazz at the Castle Amerongen

21 juni 2007 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Op het terrein van Kasteel Amerongen vindt op 23 juni 2007 het 17e Jazz at the Castle plaats. Ook dit jaar weer met een veelzijdig programma. Van de winnaar van de VPRO/Boy Edgar prijs 2007 tot aan de geluiden van een originele Hammond B3. Naast Zijlstra, het Willem Hellbreker/Bert van den Brink Quartet en het Tineke Postma Quintet, treden op Carmen Gomes Inc., Shiner Twins en B-3.

Het festival, dat bezoekers uit heel Nederland trekt, begint om 20.30 uur. Kaarten kosten aan de kassa, open vanaf 19.45 uur, € 27,50. In de voorverkoop kosten kaarten € 25,00 per stuk. De voorverkoopadressen zijn ’t Draaipunt, Veldhuizen te Amerongen en Zwolsman te Leersum, of online op www.jazzatthecastle.nl

Zijlstra

Op dit festival voert jazzy en funky muziek de boventoon, maar de band is vooral bekend van hun prachtige melancholische liedjes met een variatie aan muziekstijlen – stampende jazz, ballads, rock, blues en texmex. Opvallend is de stoere, raspende dan weer gevoelige stem van Jeroen Zijlstra – jazztrompettist, tekstdichter, componist en kleinkunstenaar. Saxofonist is Rutger Molenkamp, toetsenist is Piert-Jan Cramer, gitarist en bassist is Edwin Wieringa en Nout IngenHousz speelt drums. Alle mannen kunnen zingen en stralen zoveel plezier uit dat het bij ‘fuifnummers’ als ‘Waar is de paling?’ niet mogelijk is om stil te blijven staan.

Willem Hellbreker

Deze uitgesproken jazzformatie met pianist Bert van den Brink, winnaar van de VPRO/Boy Edgar prijs 2007, is zeer dynamisch en heeft een expressieve sound. Zij wisselen energieke, hedendaagse hardbop af met lyrische, verstilde momenten van standards en ballads. Het bijzondere kwartet speelt hedendaagse mainstreamjazz met wortels in de jazz uit de jaren ‘50 en ’60 en met vertakkingen in de sound van de jazz van nu: communicatief, open en interactief. In alles staat het plezier en de overgave voorop waarmee het kwartet en de onderlinge leden met elkaar en het publiek communiceren. Naast Willem Hellbreker op saxofoon speelt Wiro Mahieu bas en Geert Roelofs drums.

Tineke Postma Quintet

Imponerend is de frequentie waarmee saxofoniste Tineke Postma al diverse jazzprijzen in de wacht sleepte. Haar spel is van een jeugdige frisheid, maar getuigt anderzijds van een muzikale rijpheid die men slechts hoort bij uitzonderlijke talenten. Zij verstaat de kunst om zich niet te buiten te gaan aan overmoed tussen haar gelauwerde medemuzikanten. Met Rob van Bavel op piano, Edoardo Righini op gitaar, Marius Beets op bas en Marcel Seriers op drums.

Carmen Gomes Inc.

Carmen Gomes Inc. is een bijzondere band die al sinds 1993 in vrijwel dezelfde samenstelling professioneel aan de weg timmert. Dat duidt op een onbegrensde liefde voor de muziek en een grote integriteit. Solistisch sterk en toch op zoek naar eenheid zijn de vier musici in staat om elk muzikaal gegeven aan te grijpen en om te vormen tot het unieke geluid dat de band eigen is. De muziek is te omschrijven als ‘Souljazz with a Blues Flavour’. Het melodische jazzy geluid wordt regelmatig van impulsen voorzien door nu eens bluesy en dan weer funky elementen. Carmen kan op die momenten haar publiek betoveren en meevoeren naar tragische liefdes, groots en meeslepend, of naar verstild geluk, klein en intens. Op andere momenten kan Carmen Gomes Inc. echter ook swingen, stampen en knetteren. Folker Tettero speelt gitaar, Peter Bjørnild speelt contrabas en Marcel van Engelen drums. De vier musici zijn in staat om te vertolken en te creëren, te soleren of op te gaan in het collectief.

Shiner Twins

Deze formatie brengt een mengeling van prachtige akoestisch begeleide ballades, Westcoast slows en fijn afgewerkte shuffles, maar ook soul, gospel en jazz. Bij dit alles is de beroemde Neder-Blues-Sound duidelijk aanwezig. De Hollandse boys gaan voor eigenzinnige bewerkingen van de Amerikaanse blues en komen zo tot een heel eigen stijl die uniek is in de wereld van de blues en rhythm & blues. Puike muzikanten met twee steengoede zangers. Het gitaarspel van Richard van Bergen springt eruit door zijn uiterst aangename ‘picking’ style. Geen kapsones, geen notenvloed. Gewoon lekker en gedetailleerd gitaarspel, dat mooie dynamiek en heldere klaarheid biedt. Met zang en gitaar van Richard van Bergen en Jack Hustinx, Dick Wagensveld op bas en Nicky Hustinx op drums.

B-3

De muziek en de naam van B-3 grijpen terug op de illustere Soul Jazz combo's van weleer: de Hammond B-3 – uit 1964 en geheel gereviseerd – gecombineerd met een rauwe tenorsax en een stuwende drummer. B-3 gaat een stuk verder dan ‘muziek uit de oude doos’: vette swing en zompige blues worden afgewisseld met de hippe breakbeats en verrassende Latin grooves van de drummer. Een mengeling van jazz, blues, soul en funk. De 25 baspedalen onder het orgel maken aparte bassist overbodig. De Fender Rhodes piano en de Hohner Clavinet geven een prachtige ‘retro seventies touch’ aan het geheel en mengen wonderwel met de grommende Hammond. De kippenvelfactor wordt beurtelings verzorgd door de bluesy solo's van saxofonist en de verrassend volwassen vocalen van zangeres Sarina Reilingh. Rob Mostert bespeelt de Hammond B-3, Sander van Wonderen de Rhodes, Trinus de Vries de saxofoon en Bert Schipper drums.

advertentie
advertentie