Woelige baren in Maarn

31 mei 2007 om 00:00 Nieuws

Shantykoor Nootdweer is voortgekomen uit het Zeister Mannenkoor, maar is inmiddels al zeven jaar ‘officieel’ verslingerd aan de zeemans-, en soms dronkemans-, liedjes en Engelstalige ‘seasongs’. Het motto van het koor is ‘a shanty a day keeps a doctor away’. En dat maakten de dertig vrolijke zangers maar al te waar in sociaal-cultureel centrum De Twee Marken in Maarn. Het Zeister Shantykoor kenmerkt zich door allerlei grappige acts en toneelstukjes tijdens de uitvoering. En ze houden van zingen, dat spat er van af.

Shantykoor zingt er op los in dorpshuis MAARN - Er was buiten geen vuiltje aan de lucht, maar op vrijdagavond 25 mei barstte het Nootdweer los in dorphuis de Twee Marken te Maarn. De uitbundige, met humor gebrachte liederen van het Zeister shantykoor Nootdweer bewees dat er zelfs in elke Maarnaar of Heuvelrugbewoner een zeemanshart klopt. “Van mij mogen ze morgen weer komen”, aldus een enthousiaste bezoeker.

door Marja Eestermans

De vijf oudere Maarnse dames sloegen zich op de benen van pret, toen een van de grapjassen van het koor een lied over het afscheid nemen op de kade van zijn meisje wel heel erg dramatisch bracht. Met een ‘huilbril’ op sproeide hij zijn tranen ver het publiek in.

Meezingen

,,Je kan zien dat de koorleden er schik in hebben”, aldus bezoeker Van den Berg uit Doorn. Hij kwam met zijn echtgenote voor het eerst naar de Twee Marken, toen hij in deze krant de aankondiging van het shanty-optreden zag. “Ik zing zelf bij Song of Spirit een christelijke gemengd koor in Doorn - en houd erg van zingen. Het leuke van dit optreden van Nootdweer is dat ze je van harte uitnodigen mee te zingen, je krijgt de songteksten bij binnenkomst uitgereikt.”

En dat lieten Van den Berg en de andere omstreeks vijftig bezoekers zich geen tweede keer zeggen. Uit het hoofd of geholpen door de liedteksten op papier zong men uit hartelust mee. Een groepje vriendinnen vooraan had de songteksten niet nodig. Ze kunnen de tekst van ‘Als de klok van Arnemuiden’ wel dromen en haken in bij ‘Het kleine café aan de haven’. ,,Heel erg leuk dit”, vertelt een van de enthousiaste dames. ,,Het zijn vrolijke liedjes die we nog van vroeger kennen. Dit koor mag van mij weer naar De Twee Marken komen”, lacht ze.

Dankbaar werk

Ook het koor had een goede avond. Begeleid door twee accordeonisten en een mondharmonicaspeler, zongen ze toch zo’n twee uurtjes vol. ,,De stemming zat er goed in, de mensen deden leuk mee’’, aldus een tevreden koorlid Pathuis. ,,We genieten er zelf nog meer van, echt. We hebben afgelopen woensdag voor instelling De Paraplu gezongen. Ouders en kinderen hebben dan samen plezier. Het is vreselijk dankbaar werk”, aldus het koorlid, die hun succes dankt aan dirigent Peter ter Voorde. ,,Die is grandioos.”

Nootdweer ‘beleven’ kan weer op 25 augustus tijdens het grote Shantyfestival in de binnenstad van Zeist, waar veertien koren uit het hele land optreden.

Kijk voor meer informatie op www.nootdweer.nl

advertentie
advertentie