Geen extra onderzoek in incestzaak

31 mei 2007 om 00:00 Nieuws

DOORN – De Utrechtse rechtbank vindt het niet noodzakelijk om een deskundige onderzoek te laten doen naar de betrouwbaarheid van de verklaringen van het vermeende slachtoffer in een Doornse incestzaak. De rechtbank wees donderdag een verzoek daartoe af. Het verzoek was gedaan door de advocaat van de verdachte, een 54-jarige Doornaar. Zijn inmiddels volwassen dochter beschuldigt hem van jarenlang seksueel misbruik. Dat zou in 1991 - ze was toen tien jaar oud - zijn begonnen, en pas begin 2006 zijn gestopt. De verdachte ontkent alles.

De rechtbank ziet ‘geen noodzaak’ voor een betrouwbaarheidsonderzoek, ook omdat de vrouw bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in de rechtszaal als getuige zal worden gehoord. De rechtszaak kon donderdag niet doorgaan omdat een van de rechters onverwachts weg moest in verband met familieomstandigheden.

Haar vervanger kende het dossier niet. De rechtbank wees ook het verzoek van de advocaat af om de Doornaar in afwachting van het proces uit voorarrest vrij te laten. De man zit al een paar maanden vast. Op verzoek van de raadsman laat de rechtbank wel uitzoeken of bij een lichamelijk onderzoek van het vermeende slachtoffer nu nog sporen van seksueel misbruik gevonden kunnen worden. Zo ja, dan wil de advocaat dat de vrouw lichamelijk wordt onderzocht, maar volgens de rechtbank kan dat niet zonder haar toestemming.

De strafzaak tegen de Doornaar wordt op maandag 9 juli voortgezet.

advertentie
advertentie