Jaarvergadering PCOB-afdeling Driebergen

25 februari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De jaarvergadering van de PCOB-afdeling Driebergen vindt maandagmiddag 11 maart weer plaats. Deze begint om 14.00 uur en vindt plaats in de Morgensterkapel aan de Melvill van Carnbeelaan 34 in Driebergen. Na het huishoudelijk gedeelte is er een lezing over Hydepark, waarna met een drankje wordt afgesloten.

H. Tuinman is gevraagd om over de geschiedenis van Hydepark te vertellen. Bij de meeste Driebergenaren is Hydepark zoals het nu is wel bekend en sommigen zullen nog weten hoe het er vroeger uitzag. Hoe de families woonden en leefden op dit uitgestrekte landgoed, kan Tuinman precies uitleggen.

Tijdens deze lezing wordt aan de hand van tekeningen, foto's en kaarten door de geschiedenis van Hydepark gewandeld. Het begon allemaal in 1815 toen Gerhard Harman Philippus Hoff van de domeinen 52 hectaren grond kocht tussen de Driebergsestraatweg en de Arnhemsebovenweg en daar een huis op bouwde genaamd Heidepark. Na zijn dood in 1840 wisselde het landgoed enkele malen van eigenaar waarna het in 1861 in eigendom kwam van Gerrit Vas Visser, een zeer markant persoon en nazaat van een rijke Zaanse familie. Het meest bekend is echter Hydepark zoals het door jonkheer Hendrik Maurits Jacobus van Loon en zijn vrouw Louise Borski werd gebouwd tussen 1885 en 1888. In relatief korte tijd verrees een enorm huis met 73 kamers in een landschapspark dat aangelegd werd door de bekende tuinarchitect Hendrik Copijn. De wandeling door de tijd is echter niet compleet door af en toe ook een uitstapje te maken naar naastgelegen landgoederen.

Gasten zijn van harte welkom. Bij vervoersproblemen bellen naar (0343) 512716.

advertentie
advertentie