Vrouwen Enervo blijven ondanks verlies aan kop

25 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Met een week vrijaf voor de mannen en twee wedstrijden voor de vrouwen begonnen de volleyballers van Volleer aan de laatste fase van de competitie. Na 0-4 winst in de replay tegen Cito 2 volgde 1-3 winst voor de Leersumse koploopster bij VollinGo 3. Ook Enervo speelde uitwedstrijden. De mannen bogen een 2-0 achterstand tegen UVV/Sphynx 1 om in 2-3 winst. De vrouwen verloren van OKV 1 met 3-2. De zitvolleyballers deden goede zaken ij Apollo: 0-4.

Enervo

De mannen van Enervo begonnen ongeconcentreerd aan de wedstrijd tegen UVV/Sphynx en verloren door kleine foutjes in de finale van de rommelige eerste set met 28-26. Daarna leek Enervo zich te hebben hersteld, maar bij 15-15 ging bij Enervo alles fout. Erik Smit: ,,Zeven aanvalsfouten en veel foute opslagen, één van onze sterke wapens, leidden tot 25-17 setverlies.'' Er moest iets gebeuren een in een op drie posities gewijzigde opstelling kreeg Enervo de controle over de wedstrijd terug. Even nog spartelde UVV/Sphynx wat tegen (23-25), maar in de vierde en vijfde set was Enervo heer en meester over de Utrechters. Na 9-25 en 9-15 ging de winst toch nog mee naar huis, evenals de kater van de onnodig verloren sets.

De vrouwen van Enervo waren vijf wedstrijden op rij ongeslagen, de laatste nederlaag dateerde uit 2012. Tegen OKV, geen hoogvlieger, liep het anders dan men gewend was. Furieus gestart gaf de Harmelense thuisploeg Enervo een lesje effectiviteit: 25-18. Maar Enervo is een ploeg die altijd blijft knokken. Zo werden de tweede en derde set met 20-25 en 18-25 gewonnen en de vierde set leek OKV bij 24-18 te gaan winnen totdat Marije Cortenbach aan service kwam. Haar reeks eindigde bij 24-24. Nadat OKV 25-24 had gescoord had Enervo de gelijkmaker voor het oprapen. Een eenvoudige plaatsbal viel aan de verkeerde kant van de lijn: 26-24 voor OKV. De ongeschreven regel dat de winnaar van de vierde set ook de vijfde set wint, gold ook nu tegen OKV, want met 15-12 trokken de gastvrouwen aan het langste eind. Desondanks blijft Enervo lijstaanvoerder, ook al is de marge klein.

Volleer

Cito 2 had in de uitwedstrijd een ongerechtige speelster opgesteld en dus werd de wedstrijd opnieuw gespeeld. Volleer had destijds met 1-3 gewonnen en dus was nu een 0-4 winst het doel, immers slechter dan 1-3 kon het niet worden. Dat betekende dat pas bij het allerlaatste punt duidelijk was dat die missie was geslaagd. Voor Cito gold hetzelfde: één set winst was het maximale resultaat dat mogelijk was. Zo speelden beide ploegen een bizarre wedstrijd, waarin Volleer alleen de eerste set overtuigde: 19-25. Daarna was er meer spanning dan fraai volleybal. Tweemaal slaagde Volleer erin een schijnbaar hopeloze achterstand weg te werken. Na 24-26, 22-25 en 24-26 had Volleer het 'bonuspunt' te pakken.

Tegen VollinGo 3 wilde Volleer gaan voor alle punten. Maar door een te slap begin ging de eerste set met 25-23 verloren. Luuk Jothmann: ,,Ik had gekozen voor Laura Boltjes als spelverdeelster, maar omdat de passing uit de verdediging beneden de maat was, moest ik haar opofferen voor de snellere Leonie Beishuizen. In de tweede set walsten we over VollinGo heen (15-25), maar in de derde set keken we opnieuw tegen een achterstand aan.'' Zo werd ook dat een lastige set, die maar net op tijd in winst werd omgezet (23-25), waarna Volleer het uitgebluste VollinGo nogmaals een pak slaag gaf: 13-25.

Zitvolleybal

Volleer startte als gebruikelijk ongeconcentreerd tegen een mindere tegenstander. Paul Harmsen: ,,Door een zwakke blokkering en matig verdedigen, kwamen we tegen Apollo snel op zes punten achter. Tot 20-20 waren we bezig dat recht te zetten, waarna een in een spannend slot de wet met 23-25 werd gepakt.'' Toen duidelijk was dat ook Apollo serieus moest worden bestreden, werd het niveauverschil ook in het veld zichtbaar. Met Timo Mans - hoewel niet permanent - in een nieuwe rol als libero, werd Apollo opgerold en bleef Volleer via 13-25, 18-25 en 15-25 lijstaanvoerder, met vijf punten voorsprong op Alterno 1.