Plek gevonden voor volkstuinen

11 februari 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM/AMERONGEN - Met het vinden van een plek voor de volkstuinen van tuinvereniging De Wildbaan is het bedrijventerrein voor Leersum weer een stap dichterbij. Er zijn twee serieuze opties om de volkstuinen te huisvesten. Landgoed Zuylestein heeft aangegeven dat de De Wildbaan een plekje op het landgoed kan krijgen voor de tuintjes en er is een potentiële locatie net buiten Amerongen aan de Bergjessteeg/Rijkstraatweg. De ontwikkelaar van het bedrijventerrein, Janssen De Jong, heeft een verplichting om de volkstuinen te herplaatsen.

door Paul Nolens

De gemeenteraad heeft vorig jaar aangegeven dat er pas over het bestemmingsplan van het nieuwe bedrijventerrein aan de rand van Amerongen wordt besloten als de toekomst van het volkstuinencomplex geborgd is. Nu er twee serieuze locaties zijn voor de volkstuinen, verwacht het college dat het bestemmingsplan nog voor de zomer door de raad besproken kan worden. ,,In het masterplan van Landgoed Zuylestein is nu opgenomen dat zij de volkstuinen huisvesten. Het landgoed wil echter wel eerst meer duidelijkheid over de haalbaarheid van hun visie op de ontwikkeling van het landgoed. Omdat wij graag zo snel mogelijk het bestemmingsplan ter besluitvorming aan de raad willen aanbieden, is de afgelopen maanden in overleg met het Utrechts Landschap gezocht naar een alternatieve locatie voor de volkstuinvereniging. Half november 2012 is gebleken dat er van de drie onderzochte locaties één alternatieve locatie is ten oosten van Amerongen aan de Bergjessteeg/Rijkstraatweg. Deze locatie ligt echter in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en daarom zal worden onderzocht of de ontwikkeling van volkstuintjes geen bedreiging vormt voor de EHS. Wij verwachten dat de toekomst van de volkstuinen op korte termijn is te borgen op één van de twee locaties", aldus het college in een brief aan de gemeenteraad.

De tuinvereniging zelf geeft aan mee te willen werken aan de verhuizing, al vraagt voorzitter Louis Drost zich af of de locatie aan de Bergjessteeg een reële optie is ,,Het ligt in de EHS en de provincie heeft jaren geleden al aangegeven dat ze niet willen dat wij ons vestigen op een eng. Ik denk dus niet dat ze meewerken met dat plan." Landgoed Zuylestein lijkt Drost de meest logische optie. ,,Twee jaar geleden was de overeenkomst tussen Janssen De Jong en Landgoed Zuylestein over ons volkstuinencomplex al op een oor na gevild, maar toen ging het uiteindelijk niet door. Nu is het blijkbaar toch weer mogelijk dat wij ons op het landgoed vestigen. Het lijkt mij een geschikte locatie met goede grond voor tuinbouw."

De tuinvereniging werkt mee aan de verhuizing, maar eist wel dat de bestemmingsplanprocedure voor het bedrijventerrein parallel loopt met de wijziging van het bestemmingsplan van Landgoed Zuylestein. ,,Er zal een wijziging moeten worden aangebracht in het bestemmingsplan van het landgoed, om ons te kunnen huisvesten. Als deze wijzigingsprocedure niet tegelijk met het vaststellen van het bestemmingsplan voor het nieuwe bedrijventerrein loopt, zullen wij in beroep gaan."

De verplaatsing van het volkstuinencomplex kost de gemeente geen geld maar komt ten laste van de projectontwikkelaar Janssen De Jong.

advertentie
advertentie