'Heuvelrugkoor.... natuurlijk!' staat als een huis

Nieuws

DOORN - Het jubileumconcert dat het Heuvelrugkoor op zondag 10 februari in een volle St. Martinuskerk in Doorn verzorgde, stond als een huis. Het koor, onder leiding van TettieWiechers, bracht een programma met de natuur als centraal thema: liederen over bloemen, dieren, maanden en momenten van de dag. Tussen de koorwerken door speelde de heer F. de Zwaan werken van Ravel, Franck en Chopin op de piano. Elk programmaonderdeel werd door een koorlid ingeleid. Op deze manier kreeg het publiek achtergrondinformatie bij de koorwerken.

Het programma begon met liederen over bloemen en dan vooral over rozen. De componisten liepen uiteen van klassiek tot modern: van 'Rosmarin' van Johannes Brahms (1833 - 1897), 'Les fleurs et les arbres' van Camille Saint-Saëns (1835 - 1921) en 'Lady when I behold the roses' van John Wilbye (1574 - 1638) tot 'Dirait-on' van MortenLauridsen (1943). De stukken werden expressief gezongen en het koor zorgde voor een prachtige klankkleur.

De liederen over dieren vormden het tweede onderdeel. Ook deze koorwerken kwamen uit verschillende periodes. Het sfeervolle wiegenlied 'Seal Lullaby' van de moderne, Amerikaanse componist Eric Whitacre (1970) was aanvankelijk gecomponeerd als lied voor een tekenfilm. Die film is er nooit van gekomen, maar in de kerk klonk het lied als een klok.

Het derde deel van het programma bestond uit liederen over maanden. Zowel Johannes Brahms (1833 - 1897) als Thomas Morley (1558 - 1603) en Clément Janequin (1485 - 1558) hebben composities gemaakt bij teksten over de maand mei.Ook deze stukken zette het Heuvelrugkoor overtuigend neer.

In het laatste 'blokje' werd het einde van de dag bezongen. De liedtekst 'Sure on thisshiningnight' beschrijft de nacht als een plek om tot rust te komen en zich te verwonderen over de schaduw van de sterren. Het publiek kreeg twee varianten van deze tekst voorgeschoteld: een getoonzet door MortenLauridsen en een door Samuel Barber (1910 -1981). Beide uitvoeringen werden door het koor gevoelig en sfeervol ten gehore gebracht. Twee liederen van Johannes Brahms ('In stiller Nacht' en 'Waldesnacht') completeerden dit programmaonderdeel.

Na afloop van het concert was er voor iedereen een drankje en een hapje, waarbij concertbezoekers en musici geanimeerd van gedachten wisselden.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 1 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 12 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30