Uniek historisch filmpje ‘ontdekt’

7 februari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Hoewel het al even beschikbaar was op internet, blijkt het pas kortgeleden ontdekt te zijn door Driebergse belangstellenden. Via de sociale media werden recentelijk enthousiaste berichten verspreid over een zeldzaam historisch filmpje waarin de veelgeroemde koffieverkoop die vroeger op het Driebergse station bestond, als nieuws-item voor het bioscooppubliek fungeert.

Koffie op station was in 1959 bioscoopnieuws

door Jan de Beer

Het gaat om een onderwerp uit het Polygoon-bioscoopjournaal van 1959 waarin het Driebergse station werd afgeschilderd als een unieke plek om vanuit de trein een kopje koffie te bestellen, niet alleen vanwege de smaak maar vooral ook vanwege de opmerkelijke manier waarop die koffie geserveerd werd. De karakteristieke stem van de fameuze Polygoon-commentator Philip Bloemendaal meldt dat ‘Driebergen de kroon spant’ op koffiegebied omdat daar een complete familie van vijftien personen uitrukt om alle reizigers in de zeer korte tijd dat de trein er stopt, van een bakje troost te voorzien. Ook is in het filmpje te zien dat er na het vertrek van de trein tientallen bekertjes langs de spoorbaan achterblijven, die uit het raam gemikt worden, en door een speciaal hiervoor aangestelde ‘opprikkelateur’ verzameld moeten worden.

De Driebergse koffieroem uit lang vervlogen jaren is bij veel dorpelingen goed bekend en is ook in meerdere historische boekjes beschreven. Maar bewegende beelden hiervan zijn zelden vertoond. Dat er ruim een halve eeuw geleden in het bioscoopjournaal aandacht aan werd besteed, blijkt voor velen een verrassing te zijn. Het filmpje behoort tot de collectie van Beeld en Geluid, het audiovisuele archief van de Nederlandse omroepen, en kan bekeken worden via www.geschiedenis24.nl, het historische portaal van de Publieke Omroep. De film is op daar te vinden via de zoekopdracht ‘koffieverkoop aan treinreizigers’.

advertentie
advertentie