Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Bedrijven bestoken gemeente

5 februari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bij het bedrijf Lisman en Lisman, dat al eerder bij de gemeente aanklopte om te protesteren tegen de geplande herstructurering van het stationsgebied, heeft zich nu ook het gerenommeerde modeconcern McGregor Fashion Group gevoegd. Beide bedrijven bestoken de gemeente met dringende pleidooien om het gebied rond het station zodanig vorm te geven dat hun commerciële belangen niet geschaad worden.

door Jan de Beer

Voor vastgoedbedrijf Lisman en Lisman, dat zich in twee kantoorpanden direct naast het NS-station bevindt, is het een kwestie van 'overleven' op de huidige locatie. In het ter tafel liggende ontwerpbestemmingsplan moeten de panden van Lisman en Lisman plaatsmaken voor het nieuwe busstation dat daar gepland is. Een alternatief voorstel dat het bedrijf eind vorig jaar tamelijk verrassend aan de gemeenteraad presenteerde, met als belangrijkste kenmerk dat het goedkoper zou zijn omdat de kosten van onteigening worden uitgespaard, werd vrijwel direct als 'mosterd na de maaltijd' bestempeld. Toch heeft Lisman en Lisman over dit alternatief uitgebreid overleg gehad met de Stuurgroep Stationsgebied Driebergen-Zeist, maar tot een gewijzigd standpunt bij die Stuurgroep heeft dit nog niet geleid. Lisman en Lisman blijft echter volhouden en heeft het alternatief onlangs opnieuw nadrukkelijk onder de aandacht van het gemeentebestuur gebracht, met daarbij de dwingende aansporing om nu vaart te zetten achter het maken van een keuze tussen het oorspronkelijke en het alternatieve plan.

Ook modeconcern McGregor Fashion Group, waarvan het hoofdkantoor aan de Hoofdstraat nabij de A12 is gevestigd, heeft luidruchtig aan de bel getrokken bij de gemeente. De voorgenomen herstructurering van het stationsgebied is volgens McGregor uitermate nadelig voor het bedrijf omdat de entree van landgoed Bloemheuvel, waar het hoofdkantoor gevestigd is, 'bijzonder onoverzichtelijk' wordt waardoor aan het gehele landgoed 'afbreuk wordt gedaan'. McGregor wijst erop dat dit landgoed als een onmisbare peiler van het commerciële bedrijfsbeleid fungeert omdat daar allerlei nationale en internationale relaties worden ontvangen. McGregor, die het landgoed en het monumentale kantoorgebouw aldaar als een visitekaartje en een landmark beschouwt, vraagt de gemeente om ernstig rekening te houden met de commerciële belangen van het bedrijf en deze zwaar te laten meewegen in de definitieve besluitvorming over het stationsgebied. Volgens McGregor is het heel goed mogelijk om voor een andere variant van de herstructurering te kiezen. De definitieve besluitvorming over het bestemmingsplan zal dit voorjaar plaatsvinden.

advertentie
advertentie