'Groot slam' voor volleyballers Enervo en Volleer

4 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Na de teleurstellende uitslagen van vorige week hebben de heuvelrugvolleyballers zich uitstekend gerevancheerd. Vijfmaal winst, waarvan viermaal de maximale score met 4-0, konden worden bijgeschreven. Alleen de vrouwen van Volleer gaven met hun 3-1 winst op Protos 3 een set uit handen. De mannen van Volleer stuurden Protos 4 zonder setwinst naar huis en dat deden bij Enervo de vrouwen met Taurus 4 en de mannen met Utrecht 3. Ook Netwerk moest na de zitvolleybalwedstrijd tegen Volleer onverrichterzake naar Pijnacker terug.

Enervo

,,Het was een eenvoudige overwinning, die we behaalden op Utrecht 3. Ze waren niet compleet en alleen in de eerste set hadden wij even tijd nodig om in het juiste spelritme te komen.'' Erik Smit realiseerde zich dat Enervo het niet lastig zou krijgen, maar er tevens voor moest waken Utrecht niet te onderschatten. ,,Wij zijn in thuiswedstrijden altijd nog wat sterker dan uit, en dus was ook de achterstand van drie punten (12-15) in de eerste set niet verontrustend.'' De schade werd hersteld in één enkele servicebeurt (20-15) waarna Utrecht geen kansen meer kreeg. De cijfers 25-17, 25-14 en 25-16 spreken voor zich en ook al duurde het in de vierde set wat langer voordat Enervo de afstand op het scorebord kon brengen, ook die set was een gemakkelijke prooi voor Enervo (25-16).

De vrouwen van Enervo waren blij dat de hekkensluiter Taurus 4 op bezoek kwam. Met een beperkte selectie wegens ziekte en blessures kon zo ongelukkig puntverlies worden voorkomen. In de eerste set gaf Marije Cortenbach een lesje serveren: ,,Vanaf 8-8 heb ik de set uitgeserveerd naar 25-8.'' Misschien was dat niet eens zo verstandig geweest, want Enervo maakte het zichzelf in de tweede set onnodig moeilijk. ,,We waren nonchalant en gaven Taurus onnodig het gevoel dat er wat te halen viel. Met veel pijn en moeite wonnen we die set met 26-24.'' Toen echter was Enervo weer bij de les en Taurus bleek de terechte nummer laatst. Via 25-11 en 25-7 bleven de punten bij Enervo, dat zich, hoewel door het verschil in wedstrijden geflatteerd, even koploper weet.

Volleer

De vrouwenwedstrijd tussen Volleer en Protos 3 was er eentje van hoog niveau. Beide ploegen speelden voluit op de aanval en vochten in de rally's voor elk punt. Tegen ploegen met deze spelopvatting speelt Volleer haar beste volleybal. Na een lang gelijkopgaande strijd in de eerste set sloeg Volleer op 15-12 een gaatje dat geleidelijk aan werd uitgebouwd naar 25-19 setwinst. Protos had ook in de volgende sets geen antwoord klaar. De aanvalskracht van Volleer was niet af te stoppen en Protos kreeg letterlijk alle hoeken van het veld te zien. En als er dan al van een goede aanvalsopbouw sprake was, stond het blok van Volleer, geleid door Tirzah Reimert en Susanne Veldman, scores in de weg. Via 25-16 en 25-15 werd de stand op 3-0 gebracht. Volleer nam gas terug en dat kon men zich tegen dit Protos niet permitteren. De slordigheidjes werden afgestraft en de achterstand bedroeg halverwege de vierde set acht punten. Te veel om weg te werken: 21-25.

Ook de mannen troffen in Protos 4 een taaie tegenstander. Maar de hele wedstrijd en in elke set stond Volleer aan de goede kant van de score. Protos werd niet 'los gespeeld', maar had in geen enkele set uitzicht op winst. Na twee degelijke sets (25-21 en 25-19) liet Volleer de teugels wat vieren, zonder Protos kansen te bieden. Aan het einde van de derde set werd nog even gas gegeven, waardoor de set opnieuw op 25-21 werd afgesloten. Het vierde bedrijf leek spannend, maar Protos hing 'aan het elastiek'. Steeds als de Utrechtse studenten in de buurt kwamen, maakte Volleer aan de hoop op meer een einde. Via 26-24 kon de maximale winst worden genoteerd.

Zitvolleybal

De zitvolleyballers is er alles aan gelegen om als eerste de competitiefase af te sluiten. Dat betekent een vrijwel zekere finaleplaats bij de final-four om het NK, die op 11 mei bij Holyoke wordt georganiseerd. Tegenstander Netwerk moest ervaren dat Volleer met die instelling niet bereid was cadeautjes weg te geven. Volleer nam in de eerste set meteen het initiatief en kwam op 8-2 voor. Hoewel Netwerk soms wat kon terugdoen, bleef die marge intact tot het einde van de set: 25-19. Volleer speelde in de tweede set slordig, hetgeen tot onnodige scores voor Netwerk leidde, maar verder dan 25-21 kwamen de gasten niet. Daarna speelde Volleer één set voluit (25-13) en één set met de handrem erop: 25-20. Na de verwachte 4-0 winst van Alterno 1 op het reserveteam, blijft Volleer aan de leiding.