Debuutroman met vampieren

29 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,De wereld van vampieren, heksen, demonen en alles wat daarmee samenhangt heeft altijd mijn interesse gehad", zegt Herma Klaassen. ,,Dat begon al in mijn jeugd met de heks Madam Mikmak uit de Donald Duck en later werden dat de boeken van Anne Rice, de schrijfster van 'Interview with the Vampire' dat ook verfilmd is." Sinds afgelopen weekend mag Herma Klaassen zich een heuse collega noemen van deze vermaarde auteur. Op het Driebergse landgoed Kraaybeekerhof werd zaterdag haar eerste boek gepresenteerd, een psychologische roman over -hoe kan het anders- vampieren. ,,Veel van mijn vrienden zullen zich misschien in de karakters herkennen", zegt ze met een vileine glimlach.

door Jan de Beer

Het manuscript voor het boek lag al meerdere jaren op een plank bij haar thuis. Pas in november vorig jaar vond ze de moed om naar een uitgever te stappen, die haar binnen enkele weken met een positief bericht verblijdde. Het verhaal is geschreven in Ierland waar zij vier jaar lang gewoond heeft. ,,Op mijn twintigste wilde ik mijn horizon verbreden en ook graag goed in het Engels leren schrijven", vertelt ze. Hoe goed ze dat geleerd heeft blijkt niet alleen uit het feit dat ze nu als docent Engels werkzaam is, ze geeft les aan scholieren en studenten, maar vooral ook uit deze vers gedrukte Engelstalige debuutroman. Haar vierjarig verblijf in Ierland heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de totstandkoming van het boek. ,,Ierland heeft een bijzondere sfeer", zegt ze. ,,Die wordt veroorzaakt door de mooie natuur en de karakteristieke steden, maar vooral ook door de mensen. In Nederland wordt heel erg op de agenda en de klok geleefd, maar daar gaat het vaak om een goed verhaal. De mensen in Ierland zijn echte verhalenvertellers."

Deze sfeer, in combinatie met haar fascinatie voor het mystery-horror genre, heeft een boek opgeleverd dat tamelijk uniek is voor een auteur uit deze regio. De titel 'Vampires of the New World Order' doet allerlei griezelscenes vermoeden, maar Herma nuanceert deze vermoedens. ,,De nadruk ligt niet op bijten en bloed zuigen, maar op de verhoudingen tussen de karakters. Ik beschrijf een vampierfamilie van wie de leden, door hun hoedanigheid als vampier, heel erg lang met elkaar opgescheept zitten en daarmee moeten zien om te gaan. Dat gegeven komt vooral tot uiting in het dilemma waar de vrouwelijke hoofdpersoon mee te maken krijgt.'' De eigenaardigheden van de romanfiguren zijn volgens Herma deels gebaseerd op de karaktertrekken van haar vrienden bij LARP (Live Action Role Playing), een community van improviserende toneelspelers waarvan zij enige tijd deel uitmaakte. ,,Misschien herkennen zij zich in het boek, maar ze zullen mij dat niet kwalijk nemen'', lacht ze.

Als docent hoopt Herma Klaassen met haar boek ook de lust tot lezen - in dit geval in de Engelse taal - te bevorderen. ,,Want vooral door jongeren wordt steeds minder gelezen'', zegt ze. ,,Het zou leuk zijn als mijn boek bijvoorbeeld bij de Engelstalige lesgeving op het Revius wordt gebruikt.'' Wellicht speelt de intrigerende mysterieuze cover van het boek (zie foto) hierbij ook een aansporende rol. Die cover werd door een talentvol nichtje van Herma's echtgenoot gemaakt. De opmerkelijke roman wordt uitgegeven bij Boekscout en zal binnenkort bij de Driebergse boekhandel Jacques Baas verkrijgbaar zijn. Want hoewel Herma, met man en twee kleine dochters in Leersum woont, is Driebergen voor haar een belangrijk dorp waar ze zeer frequent vertoeft. Vooral in de landgoedwinkel van Kraaybeekerhof is ze vaak te vinden, omdat ze voor die winkel regelmatig jams, chutneys en andere smakelijkheden maakt. Het was dan ook niet toevallig dat een deel van dat landgoed, speciaal voor Herma, zaterdag even werd omgetoverd tot een literair vampierendomein.

advertentie
advertentie