Seniorenplatform: Kan het anders in de zorg?

25 januari 2013 om 00:00 Nieuws

Er komt heel wat minder geld beschikbaar voor ouderenzorg. Het Kabinet wil er 1 miljard euro op bezuinigen. De zorg die eerst via de AWBZ - via landelijke regels- was georganiseerd, gaat volgend jaar voor een groot deel via de gemeenten lopen. De gemeenten krijgen daar minder geld voor, dus het is ook en vooral een bezuiniging. Het recht op huishoudelijke zorg verdwijnt; met een kwart van het eerdere budget moet de gemeente zo goed en zo kwaad als het gaat maatwerk leveren aan de mensen die dat het hardste nodig hebben.

Het Seniorenplatform maakt zich zorgen. De mensen die zelf zorg kunnen inkopen, die gaan het wel organiseren, maar hoe zit het met mensen die niet genoeg geld hebben om zorg en huishoudelijke hulp te regelen? Kunnen zij rekenen op de gemeente? Wie regelt het maatwerk? En wat betekent dat? We vinden dat voorkomen moet worden dat dit vertaald wordt als de minimale hulp met wassen en aankleden. We weten: de dagopvang wordt ingekrompen. Het wordt dus moeilijker om het thuis vol te houden. Gaan mensen eerder een beroep doen op opname in een zorginstelling? Wat een veel duurdere oplossing per persoon is? Die weg willen we niet op.

Onze gemeente Utrechtse Heuvelrug zoekt - terecht - ook een andere weg. Men wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen; voorkomen dat er 'onnodige zorg' wordt verleend; mantelzorgers, vrijwilligers en familie meer laten doen; meer voorlichting over maatregelen in en om het huis (project 'Uw huis, uw toekomst').

Het Seniorenplatform denkt niet dat familie, mantelzorgers, buren en vrienden in staat zijn om de zorg die tot nu toe werd geboden geheel op te vangen. Ook voor ouderen zelf is het beroep doen op hulp van anderen geen pretje. Er ontstaat meer afhankelijkheid, en men krijgt zorg van een andere kwaliteit.

Het is dan ook van het grootste belang dat de gemeente het aanspreek- en oriëntatiepunt is en blijft voor de thuiszorg. Alleen zo is er goed inzicht in en overzicht van de problematiek. De vraag naar huishoudelijke hulp is vaak het begin van toenemende kwetsbaarheid. Juist door de combinatie van huishoudelijke hulp en eenvoudige verzorging kunnen mensen langer thuis blijven wonen.

In de richting van de toekomstige zorgvragers pleit het Seniorenplatform ervoor te investeren in de eigen zelfredzaamheid. Zorg voor een actieve leefstijl, blijf bewegen, neem deel aan clubs, zoek zelf een activiteit in het vrijwilligerswerk, investeer in de vrienden- en kennissenkring, want zorg wordt steeds minder een vanzelfsprekend gegeven. Veel mensen willen graag helpen, en is de ene dienst niet een andere waard? Help elkaar, dan helpt u de gemeenschap ook.

Tyne van der Ven,

Lid Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug

Tel 0343-517095

advertentie
advertentie