Driebergse onderscheiden voor verdiensten in muziek

22 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Madeleine IngenHousz uit Driebergen werd op 22 december na het meezingconcert van het Weihnachtsoratorium van Bach tot haar verrassing geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Ze woont en werkt sinds afgelopen jaar in een monument: 't Haagje 1 bij de Arnhemse Bovenweg, meteen over de spoorwegovergang. Burgemeester Frits Naafs sprak haar in de Geertekerk in Utrecht lof toe voor de vele projecten die zij al sinds 1997 opzet om mensen tot zingen te krijgen, van kinderen tot volwassenen, van Passiekoor en meezingconcerten en orkest Capella Passionata tot stem-coaching, jaartrainingen stemexpressie en internationale zangactiviteiten. Het gaat, zo zei hij, om werkzaamheden die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Naafs noemde als haar specifieke kwaliteit dat zij haar didactische kwaliteit verbindt aan een grote muzikaliteit, waarbij ze mensen het vertrouwen geeft om hun stem te gebruiken zonder de angst om fouten te maken.

Als Madeleine IngenHousz terugblikt kan ze verschillende fasen aangeven in haar loopbaan. In de loop van de tijd is ze zich steeds meer gaan richten op hoe ze, middels de stem, zichzelf en anderen een weg naar vrijheid kan bieden. Tijdens haar zangstudie aan het conservatorium zong ze zichzelf letterlijk klem. Ook al ervoer ze momenten waarop de wereld open ging als ze zong, bleek de manier waarop vanuit de klassieke traditie de stem benaderd wordt voor haar een doodlopende weg. In de eerste fase van haar loopbaan begon zij als autodidact met de stem te experimenteren. Het betekende een omslag in haar leven om haar stem vrij te laten. Dit kwam ten goede aan haar werk in het muziekonderwijs voor kinderen en in haar optredens als zangeres bij de Nederlandse Bachvereniging.

Een tweede fase werd ingeluid toen ze ook anderen ging helpen om met de door haar ontwikkelde vorm van stemexpressie hun stem te ontdekken en te ontlasten van stress die ontstaat door wat je denkt te moeten met zingen. In het maken van klank ontdekken mensen zichzelf, in vreugde en verdriet, in beperkingen en in ruimte. Een verkenningsweg zonder begrenzing.

De tijd na haar verhuizing met haar dochter naar Driebergen ziet zij als een derde fase. Ze begon meezingconcerten te organiseren. Zo kon zij mensen gelegenheid bieden om zelf al zingend in muziekstukken uit het grote werelderfgoed te duiken, waar zij daarvoor alleen als luisteraar heen konden. Madeleine IngenHousz is blij dat ze mensen kan laten ervaren hoe bevrijdend zingen kan zijn en dat ze dit ook toe kunnen passen bij zoiets moois als een Mattheus Passion. Ze zou dan ook geen van deze twee activiteiten willen missen. Ze schat in dat het in de wereld van mensen die met de stem werken een unieke combinatie is; grote klassieke werken uitvoeren met een groep van gemiddeld 200 zangers en 30 orkestleden en daarnaast stemcoaching geven en workshops organiseren, waar ook bedrijfsgroepen haar graag voor vragen. Langzamerhand groeide zij toe naar een nieuwe stap in haar loopbaan. De vierde fase wordt gekenmerkt door het creëren, met hulp van vele anderen, van een plek om te wonen en te werken in één. Hiermee schept ze voor zichzelf perspectief om zoals ze het zelf zegt 'leuk ouder te worden' en zich te focussen op wat bij haar past. Tegelijkertijd biedt ze anderen, met de mooie zangruimte in 't Haagje, ruimte om van deze mooie plek aan het bos- en heidegebied van het landschap te genieten met allerlei zang- en stemactiviteiten.

Voor meer info: http://www.madeleinezingen.nl of mail naar madeleine@passieprojecten.nl

Tekst: Mirjam van Zweeden (Driebergen)

advertentie
advertentie