Open werkplaatsen kunst- en ambachtslieden

22 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Drie kunst- en ambachtslieden uit Driebergen openen hun deuren op 3 februari terwijl ze aan het werk zijn tijdens de eerste 'Open Werkplaatsen'. Tienke de Jong laat zien hoe zij leren tassen maakt, bij Charlotte Molenaar kan de bezoeker ervaren hoe van wol vilten sjaals, hoeden of sieraden gemaakt worden, terwijl Floortje Roetemeijer van Het Serviesfabriekje demonstreert hoe ze van een stuk klei een vaas, bord of kopje draait. Bij Charlotte Molenaar zijn bovendien voorbeelden te zien van wat men kan maken tijdens workshops die zij binnenkort geeft. Ook zullen er producten te koop zijn. De drie Open Werkplaatsen liggen vlakbij elkaar rond de Engweg, zodat een bezoek goed te combineren is.

Achter de schermen

De Open Werkplaatsen worden georganiseerd om tegemoet te komen aan de groeiende belangstelling voor kunst- en ambacht. Molenaar: ,,Ik merk dat mensen steeds meer waardering krijgen voor kunstzinnige, handgemaakte producten. Producten die stuk voor stuk uniek zijn. Door deze Open Werkplaatsen kan ik mensen laten zien hoe ik mijn werk maak, een kijkje achter de schermen dus. Zien hoe iets gemaakt wordt, is bij gewone producten steeds moeilijker omdat ze bijna allemaal uit grote fabrieken komen."

Handgemaakt streekproduct

Een tweede trend die het drietal signaleert is dat mensen het steeds leuker vinden om lokale producten te kopen. De Jong: ,,Handgemaakte producten zijn mooi, maar veel mensen vinden het nóg leuker om iets te kopen of te krijgen wat uit hun eigen omgeving komt. Dat vind ik zelf ook. De verkoop van streekproducten neemt toe en in navolging daarvan wordt ook de interesse voor kunstnijverheid groter."

Meer Open Werkplaatsen

Het komende half jaar zijn er drie Open Werkplaatsen, steeds op zondagen van 12.00 uur tot 17.00 uur. De data zijn: 3 februari, 7 april en 2 juni. ,,Als het goed loopt, gaan we daarna zeker door met deze Open Werkplaatsen", zegt Roetemeijer. ,,Er is alleen één nadeel: ik zou dan zelf ook zo graag zien hoe Tienke en Charlotte aan het werk zijn."

Het atelier van viltkunstenaar Charlotte Molenaar ligt aan de Engweg nr 24 G bij Stichting Ateliers Driebergen De werkplaats van pottenbakster Floortje Roetemeijer van Het Serviesfabriekje is te vinden op Prins Bernhardlaan 54, terwijl de tassen van Tienke de Jong te vinden zijn op de Gooijerdijk nr 45. Kijk voor meer informatie op hun websites: www.charlottemolenaar.nl, www.serviesfabriekje.nl en www.tienkedejong.nl

advertentie
advertentie