Die fesche Lola und die Tangogeigerin door Duo Sans Souci

22 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het Driebergse Duo Sans Souci heeft afgelopen najaar voor de tweede achtereenvolgende keer gespeeld in Potsdam bij Berlijn het programma 'Die fesche Lola und die Tangogeigerin' met Berlijnse chansons uit de 'Roaring Twenties'. Op 2 februari is de première van dit bijzondere programma in Nederland in de Parklaankerk in Driebergen.

Berlijn, jaren '20 en '30 van de vorige eeuw. Enerzijds crisistijd door hoge inflatie na de Eerste Wereldoorlog, anderzijds een tijd waar mensen vertier en afleiding zochten. De Berlijnse cabaret- en muziekscene was uiterst levendig. Talloze artiesten werkten daaraan mee. Eén van hen was componist, pianist, tekstschrijver en filmregisseur Friedrich Holländer. Een naam die niet iedereen kent, maar Holländer was de componist en tekstschrijver van 'Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt', het liedje dat van Marlene Dietrich meteen een beroemde filmster maakte. Holländer schreef de muziek voor de eerste Duitse geluidsfilm 'Der Blaue Engel' waarin Marlene Dietrich het zangeresje Lola speelt.

In het programma 'Die fesche Lola und die Tangogeigerin' worden de vier liedjes uit die film gezongen en nog twee chansons die Marlene Dietrich op haar repertoire had staan, maar Holländer heeft een veel groter oeuvre gecomponeerd waaruit Duo Sans Souci een keuze heeft gemaakt.

Voor het klassieke Duo Sans Souci en zangeres Evelyne Overtoom is het een genoegen deze muziek uit te voeren. Op het concert wordt Evelyne Overtoom begeleid door Duo Sans Souci. De chansons worden afgewisseld met viool-piano muziek uit die tijd. Het publiek wordt helemaal in de sfeer gebracht van het Berlijn van de jaren '20 door de mondelinge toelichting op de Duitse liedjes, de geprojecteerde afbeeldingen van de rijk geïllustreerde bijbehorende bladmuziekomslagen en van foto's uit die tijd.

Duo Sans Souci bestaande uit violiste Annoesjka Cabo en pianist Frans van Dalen speelt het klassieke repertoire van Bach tot Ravel. Verder legt het Duo zich graag toe op de muziek uit de jaren 1890 - 1930, de tijd waarin de scheiding tussen klassieke en lichte muziek nog niet zo streng was. De CD's van Duo Sans Souci zijn te horen op de Nederlandse radio. Evelyne Overtoom is regelmatig te beluisteren in het oratorium en operette repertoire, met uitstapjes naar musicals.

Datum: Zaterdag 2 februari. Plaats: Parklaankerk, Parklaan 7 Driebergen. Tijd 20.15 uur; zaal open om 19.45 uur. Toegang: € 10,-. Kaarten verkrijgbaar aan de zaal. Informatie: 06 - 404 301 36. Meer informatie: www.duosanssouci.nl

advertentie
advertentie