Driebergse schrijver te gast bij Jacques Baas

17 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Erik Beckers, auteur van het boek 'Gids bij Overlijden voor Dummies', is op maandagavond 4 februari te gast bij boekhandel Jacques Baas. De Driebergse schrijver zal vertellen wat hij heeft meegemaakt tijdens het schrijven van het boek, hoe hij aan informatie kwam, wie daarbij hebben geholpen, welke gevoeligheden er allemaal waren en uiteraard over de inhoud van het boek en wat hem daarbij zelf heeft verrast. Notarissen, financiële planners, mensen werkzaam in de uitvaartbranche, of wie dat verder maar wil, kunnen deze avond met Beckers in discussie treden.

Om het boek te schrijven deed de auteur een beroep op ingewijden. Makkelijk was het niet. ,,De uitvaartbranche is een zeer gesloten wereld", aldus de Driebergenaar. Al eerder heeft Beckers twee andere boeken in de Dummies-reeks voor zijn rekening genomen. In 2010 verscheen 'Pensioen voor Dummies' waarvan er inmiddels 30.000 zijn verkocht. En ook zijn tweede boek 'Arbeidsongeschiktheid voor Dummies' is een succes.

Vanzelfsprekend is het niet, een boek uitgeven over alles dat komt kijken bij overlijden. Het kostte de in Eindhoven geboren en getogen Beckers (41) veel overredingskracht om zijn uitgever zover te krijgen. ,,Ze waren bang dat het niet zou lopen. Dat boekhandels het niet in de etalage durven te zetten", vertelt Beckers, in het dagelijks leven hoofd juridische zaken pensioenrecht bij Zwitserleven.

De uitgever ging uiteindelijk toch overstag en dat heeft een boek opgeleverd waarin elk denkbaar aspect rond het overlijden overzichtelijk behandeld wordt. Met wie krijgen de nabestaanden bijvoorbeeld te maken (van de executeur tot de belastingdienst en van de notaris tot de bloemist)? Wat is het risico op overlijden en wat zijn de financiële gevolgen en de mogelijkheden om daar invloed op uit te oefenen? Hij geeft inzicht in het regelen van de laatste ceremonie en behandelt alle facetten rond testamenten. Geen detail blijft onbesproken in dit boek. Zelf de Top 50 van meest gedraaide uitvaartmuziek is er in te vinden.

Een boek over de dood en overlijden klinkt tamelijk zwaar, maar de overheersende toon van het boek is luchtig en informatief. ,,Je moet dit boek gewoon lezen wanneer je er eens rustig over wilt nadenken, met een goed glas wijn er bij."

En dit glas wijn kan al direct na de lezing worden genuttigd, want traditiegetrouw biedt de boekhandel haar gasten een drankje aan. Beckers zal desgewenst zijn boek signeren. De avond begint om 20.15 uur. De toegang bedraagt € 5,-.

Op 28 februari is universiteitshoogleraar Frits van Oostrom te gast. Dit ter gelegenheid van het begin februari te verschijnen boek 'Wereld in Woorden', geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300-1400. Van Oostrom is gespecialiseerd in de Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen. Voor zijn wetenschappelijk werk kreeg hij in 1995 de Spinozaprijs. Zijn boek Maerlants wereld werd in 1996 bekroond met de AKO literatuurprijs.

Meer info op www.boekhandelbaas.nl

advertentie
advertentie