Ambachtelijk servies draaien

17 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Sinds afgelopen november is Driebergen een ambachtelijk bedrijfje rijker. In Het Serviesfabriekje, een VOF van Floortje en Wanne Roetemeijer, wordt met de hand moderne gebruikskeramiek gemaakt. De vaste collectie vindt inmiddels gretig aftrek en men kan er ook terecht voor bijzondere objecten. Om meer aanloop naar de werkplaats te krijgen, organiseren ze vanaf 3 februari samen met twee andere ateliers uit de buurt vijfmaal per jaar een Open Werkplaats met demonstraties, zodat bezoekers kunnen zien hoe de producten worden gemaakt.

Open werkplaats Serviesfabriekje in Driebergen

door Katka Kolmas

Vanuit de werkplaats in hun woning aan de Prins Bernhardlaan draait en bakt Floortje de keramiek. Wanne neemt de website en administratie voor zijn rekening. Na een keramiekopleiding in Gouda werkte Floortje acht jaar als draaier en ontwerper bij het bekende Mobach-Keramiek in Utrecht waar ze het vak van het draaien heeft geleerd. Het echtpaar heeft in 2008 de woning in Driebergen betrokken en heeft vanaf 2010 veel tijd gestoken in de inrichting van de werkplaats. De stoel met draaischijf is op maat gemaakt en veel aandacht is besteed aan een logische indeling van materiaal- en opslagkasten. De bakovens hebben een plaatsje gekregen in de schuur. ,,Ook de productontwikkeling nam veel tijd in beslag. Het afgelopen jaar hebben we een voorzichtig begin gemaakt met de verkoop en die gaat sinds de opening boven verwachting goed,” vertelt Floortje geestdriftig. ,,Na de kerstmarkt op landgoed Kraaybeekerhof hebben we veel bestellingen voor kandelaars gekregen. Mijn speciaal ontworpen adventskandelaar viel erg in de smaak.”

Floortje maakt modern wit serviesgoed, bestaande uit koffie- en theeservies, potten, vazen, schalen, kandelaars en dergelijke. Op dit moment is zij druk bezig met bestellingen maken en voorraad produceren voor de open dag. ,,Ik zet eerst alle benodigdheden voor bijvoorbeeld een serie mokken klaar. Dan ga ik draaien. Het duurt even voordat ik een bepaalde maat in de vingers heb, maar dan gaat het snel en draai ik de ene mok na de andere. Het draaien vind ik heerlijk om te doen. De gedraaide mokken leg ik weg op planken in de droogkast. Als de klei iets harder wordt, kan ik de oortjes bevestigen en het stempel aanbrengen. De droge stukken gaan eerst op 1020 graden de oven in, vervolgens in het glazuurbad en daarna bak ik ze af op 1220 graden. Het resultaat is hard steengoed dat tegen een stootje kan.”

Dankzij de kleinschaligheid kan men in de werkplaats ook heel goed voor speciale opdrachten terecht, maar ook voor dingen die nergens anders te koop zijn. Voor de BD-Vereniging heeft Floortje speciale potten voor opslag van mestpreparaten gemaakt. En voor een vriend een ongeglazuurde pizzaplaat waarop hij nu de lekkerste krokante pizzabodems bakt. Wat alle producten echter gemeenschappelijk hebben, is de duurzame kwaliteit, de prachtige vormgeving en de levendig witte kleur.

Alle producten zijn op afspraak in het atelier te koop. Zie serviesfabriekje.nl voor meer informatie.

advertentie
advertentie