Met zonnebrillen naar Senegal

14 januari 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bijna negen maanden geleden, op Koninginnedag 2012, liep Victor Stok over de vrijmarkt in Driebergen. Hij vertelde aan veel mensen dat hij in december naar Senegal ging en voor een albinodorp zonnebrillen inzamelde. Hij vroeg aan de mensen of hij de zonnebrillen die zij wilden verkopen, gratis aan hem wilden geven.

Aan het eind van de dag had hij ruim veertig zonnebrillen. Dat aantal groeide de maanden daarna nog verder. Met een koffer die voor een kwart gevuld was met zonnebrillen vertrok Victor op 23 december naar Dakar. Er zijn in Afrika veel albino's. Deze mensen worden daar slecht behandeld, uitgestoten of zelfs vermoord. Vooral het veel voorkomen (in onze ogen) van bijgeloof, speelt daar een grote rol in. Albino's wonen afgelegen en hebben geen of beperkt toegang tot medische voorzieningen. Ook zaken als zonnebrand, bedekkende kleding en zonnebrillen zijn voor hen onvoldoende aanwezig. Het gevolg is dat velen van hen op jonge leeftijd al huidkanker hebben.

Diverse medereizigers van Victor namen kleding en zonnebrand mee. De keuze van Victor viel op zonnebrillen. Die deelde hij samen met de organisator, Moussé Dramé, uit.

advertentie
advertentie