Maarnaar hangt 15 jaar cel boven het hoofd

10 januari 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN (JPU) - Tegen een 53-jarige man uit Maarn is woensdag bij de Utrechtse rechtbank vijftien jaar celstraf geëist voor de moord op zijn echtgenote. Volgens de officier van justitie heeft de Maarnaar zijn vrouw 'bewust' van het leven beroofd omdat hij niet kon verkroppen dat ze wilde scheiden.

De politie trof het levenloze lichaam van de vrouw vorig jaar in haar bed aan nadat de Maarnaar in de vroege ochtend van zondag 10 juni het alarmnummer had gebeld met de mededeling dat hij 'een moord wilde aangeven'. De verdachte zegt dat hij zijn vrouw meerdere keren met een koevoet op het hoofd heeft geslagen nadat ze wakker was geschrokken en hem in zijn kruis had geslagen. ,,Op dat moment barstte bij mij de bom'', aldus de Maarnaar.

Het relaas van de verdachte strookt echter niet met de bevindingen van de patholoog-anatoom. Zij concludeerde na sectie op het lichaam dat het hoofdletsel niet dodelijk was en dat de vrouw één tot drie uur na de klappen op haar hoofd was overleden door geweld op haar hals. Ze is toen waarschijnlijk gewurgd. Bloeduitstortingen in de diepere spierlagen in de hals en een hoog gehalte aan de stof thyreoglobuline in het bloed wijzen daarop.

,,Het is puur egocentrisme dat deze verdachte gedreven heeft'', meende officier van justitie Drogt. Ze vond dat de Maarnaar 'bewust en berekenend' te werk was gegaan. In haar eis hield ze wel rekening met het blanco strafblad van de man en het feit dat hij door gedragsdeskundigen enigszins verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. De verdachte zou veel woede en frustratie hebben opgekropt.

De advocaat van de Maarnaar pleitte voor vrijspraak van moord. Volgens hem had zijn cliënt zijn vrouw 'in een acute vlaag van drift gedood' en was er geen bewijs voor voorbedachte rade. De Maarnaar zou al in de echtscheiding hebben berust. In zijn laatste woord zei de man dat hij hoopt dat zijn kinderen hem ooit kunnen vergeven. ,,Het schuldgevoel drukt zwaarder op mijn schouders dan een gevangenisstraf'', aldus de Maarnaar.

De rechtbank doet woensdag 23 januari uitspraak.

advertentie
advertentie