Berry ziek, snackkar toch open

10 januari 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het was een schok voor de vaste klanten van Berry’s snackkar: na 22 jaar onafgebroken verkoop op de bekende uren trof men de vertrouwde wagen gesloten aan. Berry van Nieuwenhuijsen had zich er al mee verzoend dat hij tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis voor een rugoperatie en de daaropvolgende herstelperiode gesloten zou moeten blijven. Het zou echter anders gaan: dank zij een viertal (vroegere) hulpen kunnen de Leersumers in het weekeinde toch hun vertrouwde snacks gaan halen.

Vier jongeren helpen Berry in moeilijke tijd

door Jan Meijer

Van het viertal - Nick van Dijk, Achmed Ezanagui, Kevin van Hese en Niels Willemse - dat heeft besloten om Berry de helpende hand toe te steken woont Kevin in Amsterdam en Nick in Ede. Het weerhoudt hen er niet van om zich belangeloos voor Berry in te zetten.

Berry van Nieuwenhuijsen vertelt: ,,Rond februari vorig jaar begon mijn rug op te spelen. Een MRI-scan maakte duidelijk dat een operatie onvermijdelijk was en ik dacht de schade te kunnen beperken door in de winterperiode twee maanden te sluiten. Zonder dat ik het wist hebben deze mannen de koppen bij elkaar gestoken.’’ Achmed Ezanagui neemt over: ,,Kunnen wij dat niet voor hem oplossen? Was de achterliggende gedachte. Hij doet zo veel voor ons en de Leersumse jeugd, de loop en de gezelligheid bij de kar moet erin blijven. Maar eerlijk gezegd dachten we dat hij dat toch nooit zou doen.’’

,,Maar ik vond dit zo’n mooi gebaar - ik kreeg er kippenvel van - uit een totaal onverwachte hoek, dat ik eigenlijk niet heb overwogen ‘nee’ te zeggen. Nu het allemaal gladjes verloopt, realiseer ik me ook wat ze er allemaal voor moeten doen,’’ zegt de zichtbaar geroerde Berry van Nieuwenhuijsen.

Met Achmed als ‘personeelschef’ zijn de openingsuren verdeeld. Kevin van Hese: ,,Dat is best een puzzel, want ik moet op zaterdag in Amsterdam werken. Maar voor Berry doen we het gewoon. En als hij het niet redt eind februari weer zelf aan de slag te gaan, gaan we gewoon nog even door.’’

Berry heeft ook waardering voor zijn klanten: ,,Die begrijpen heel goed wat deze jongens ervoor over hebben. Normaal komen er vlak voor sluitingstijd altijd nog mensen wat halen, nu weten ze dat die jongens ook hun andere afspraken moeten nakomen.’’ Dat wordt door Niels Willemse volmondig bevestigd: ,,De sfeer is uitstekend. Het is nog nooit zo druk geweest. Dan zie je hoeveel Berry voor Leersum betekent.’’ Er zijn Leersumers die zeggen: ,,We koken vanavond niet, we gaan ‘Berryneren’.’’ Een woordspeling op het wat luxere ‘dineren’.

De snackkar is een trefpunt voor de jeugd in het dorp en Berry houdt een flink aantal jongelui in het gareel. Berry vervult naar een sociale functie naar de inwoners van Leersum in het algemeen en naar de jeugd in het bijzonder. En die jeugd heeft hem met een onbetaalbaar gebaar iets teruggegeven. Totdat Berry weer zelf zijn klanten in de snackkar kan bedienen blijven zijn vier onverwachte plaatsvervangers ervoor zorgen dat de klanten op vrijdag, zaterdag en zondag van 17.00 uur tot 20.00 uur kunnen Berryneren.

advertentie
advertentie