Van topmanager tot kunstenaar

Nieuws

DRIEBERGEN - Ooit heeft hij in Nederland het pinnen geïntroduceerd en stond hij aan het hoofd van een bedrijf met 2400 werknemers, tegenwoordig werkt hij bijna dagelijks in zijn atelier aan grote impressionistische schilderijen. Driebergenaar Willem Stolwijk is een bijzondere man. Zeer uiteenlopende vaardigheden zijn bij hem in één persoon verenigd. ,,Kennelijk is zowel de rechter als de linker hersenhelft bij mij redelijk goed ontwikkeld, en kan ik gemakkelijk schakelen tussen die twee”, zegt hij relativerend.

Zeer veelzijdige Driebergenaar gaat exposeren

door Jan de Beer

Niet alleen was Stolwijk jarenlang president-directeur van Interpay, de organisatie voor elektronisch betalingsverkeer, maar ook is hij voorzitter van de fameuze ‘Nacht van de Poëzie’ en de oprichter van Water-Right, een organisatie voor het aanleggen van waterpompen in ontwikkelingslanden. Daarnaast is hij bestuurlijk verbonden aan een theatergezelschap, alsmede een adviescommissie voor beeldende kunst. En alsof dat allemaal niet genoeg is doet hij ook nog klusjeswerk voor de Stichting Welnúh in deze gemeente. ,,Variatie maakt het leven aangenaam’’, vindt de inmiddels 67-jarige Stolwijk.

Succesvolle carrière

Vooral sinds zijn pensionering is zijn opmerkelijke veelzijdigheid zich gaan manifesteren. En vanaf dat moment heeft hij ook aan zijn oude liefde voor tekenen en schilderen weer vol overgave invulling gegeven. ,,Toen ik met pensioen ging -ik was toen 59- dacht ik: nu ga ik hele andere dingen doen. Ik ben mij met ontwikkelingswerk gaan bezighouden, ik heb mijn bestuurlijke ervaringen aangewend voor functies in de culturele sector en natuurlijk heb ik ook het penseel weer ter hand genomen.’’ Om dat laatste een verse onderbouwing te geven volgde Stolwijk een speciale opleiding bij de Nieuwe Akademie in Utrecht. ,,Dat instituut is speciaal bedoeld voor mensen met een late roeping, zoals ik’’, vertelt hij. ,,Ik heb daar heel veel geleerd, met name ook het ontwikkelen van een eigen stijl.’'

Lees het hele artikel in de StichtseCourant.nl/NieuwsbladDeKaap.nl van donderdag 10 januari

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 38 minuten geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 11 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby gisteren
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel gisteren
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30