Plan voor negen zorgwoningen stuit op verzet

Nieuws

DRIEBERGEN - Het plan om aan de Arnhemsebovenweg op de plek van een vrijstaande twee-onder-een-kapwoning een gebouw met negen zorgappartementen te realiseren, is bij de omwonenden als een bom ingeslagen. In een brief die zij aan het Heuvelrugcollege hebben gestuurd melden zij 'geschokt' te zijn door het voornemen. Weliswaar is het plan door het college vooralsnog afgewezen, maar het college heeft daarbij ook gemeld dat er over het plan te praten valt als het gebouw qua volume en schaal wordt aangepast. Bovendien heeft de gemeenteraad er in een commissievergadering onlangs bij B&W op aangedrongen om zich soepel op te stellen bij dit voorstel.

door Jan de Beer

Het gaat bij het plan om woon-zorgappartementen voor echtparen waarbij één van de partners hulpbehoevend is. Door de tamelijk unieke combinatie van regulier wonen en gedeeltelijke zorgverlening die men hier wil toepassen, wordt voorkomen dat de hulpbehoevende partner elders moet worden ondergebracht, en kunnen beiden bij elkaar blijven wonen. Het betreft een gebouw van drie verdiepingen met negen wooneenheden voor een identiek aantal echtparen plus een beheerder. Het college heeft de initiatiefnemers gemeld 'in principe positief te staan' tegenover het voornemen omdat het kennelijk in een grote maatschappelijke behoefte voorziet, maar wil aan het huidige voorstel niet meewerken omdat het qua omvang en uitstraling een te grote impact op de omgeving zou hebben. Als het plan een flinke aanpassing ondergaat zou het volgens het college mogelijk wel acceptabel zijn.

Meerdere omwonenden, van zowel de Arnhemsebovenweg als de Welgelegenlaan, verzetten zich hevig tegen het plan. Vooral ook omdat de gemeenteraad zich opvallend positief heeft opgesteld en het college verzocht heeft om 'niet te moeilijk te doen'. VVD-raadslid Van der Zee vindt dat alles in het werk moet worden gesteld om het plan onder redelijke condities een kans te geven. De omwonenden zijn echter van mening dat het oprekken van de bebouwingsmogelijkheden op deze locatie 'absoluut onaanvaardbaar is'. ,,Het ingediende plan is buitenproportioneel en past op geen enkele wijze in de bebouwingskarakteristiek van de Arnhemsebovenweg. Een dergelijke maatschappelijke bestemming legt tevens extra druk op de directe woonomgeving'', schrijven ze in de brief aan B&W. Ze voegen er aan toe dat ze reeds op voorhand bezwaar maken tegen elke wijziging van het bestemmingsplan. Wethouder Verhoef (GL/PVDA) heeft begrip voor het standpunt dat deze woonvorm met bijbehorend gebouw een geheel andere uitstraling op de omgeving heeft. Hij heeft de raadscommissie laten weten dat nu afgewacht moet worden of de initiatiefnemers met een aanvaardbare oplossing komen.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36