Krot verstopt achter kerstfoto

Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Het is natuurlijk een actie met een knipoog, maar de boodschap lijkt mij duidelijk’’, zegt Jan de Winter, directeur van het bedrijf Showprint dat aan de Loolaan is gevestigd. Vorige week plaatste hij een enorme afbeelding van besneeuwde kerstbomen voor de gevel van het beruchte afbraakpand op de hoek van de Hoofdstraat en de Loolaan. Met het gigantische tableau van 7.50 meter breed en 3 meter hoog wordt het verpauperde gebouw vrijwel geheel aan het zicht onttrokken. ,,De verfraaiing is een cadeautje voor de Driebergenaren, omdat ze zich al heel lang ergeren aan deze lelijke entree van het dorp’’, aldus De Winter.

Ludieke actie als cadeau voor de Driebergenaren

door Jan de Beer

Al vele jaren staat het veelbesproken hoekpand leeg. Achter het geïmproviseerde hek dat er omheen is geplaatst neemt het verval elke dag toe. Plannen voor nieuwbouw op deze lokatie zijn om allerlei redenen nooit tot uitvoering gebracht. Enige jaren geleden werd het haveloze pand door enkele studenten gekraakt, maar ook zij zijn al lang weer vertrokken. Vanwege de prominente plek van het gebouw, direct aan het begin van het dorp Driebergen, valt de verloedering extra op. Dagelijks passeren duizenden weggebruikers het verwaarloosde bouwwerk. Omwonenden, die de aftakeling met lede ogen aanzien, hebben al dikwijls aan de bel getrokken. Maar tot enig perspectief op verbetering heeft dit niet geleid.

Toen Jan de Winter zich anderhalf jaar geleden met zijn bedrijf in Driebergen vestigde, was het gebouw hem natuurlijk ook direct opgevallen. ,,We zitten op een steenworp afstand en we maken hier allerlei presentatiesystemen waaronder ook mega-geveldoeken, dus het lag eigenlijk voor de hand dat wij op dit idee zijn gekomen’’, zegt hij. Showprint beschikt over diverse grootformaat printers waarmee enorme kunststof doeken bedrukt worden. Deze worden op aluminium frames gespannen en kunnen voor allerlei toepassingen gebruikt worden, zoals beurzen, demoruimtes en marketingcampagnes.

,,Vanwege de onvrede over dat bouwvallige hoekpand hebben we besloten deze ondeugende actie op touw te zetten’’, lacht De Winter. ,,Natuurlijk hebben we wel even overleg gepleegd met de omwonenden, maar die vonden het alleen maar leuk.’’

Gewapend met een forse lading aluminium buizen en de opgerolde megaprint spoedde hij zich vorige week in de avondschemering naar de Hoofdstraat om het plan samen met enkele medewerkers uit te voeren. Het resultaat is opmerkelijk. ,,Het is echt als verfraaiing bedoeld en niet als commerciële uiting’’, benadrukt De Winter. ,,We hebben er slechts een klein bordje bij gezet om duidelijk te maken waarom dit is gebeurd en wie er verantwoordelijk voor is. Het zou kunnen dat er enige stampij ontstaat, maar we hopen natuurlijk dat er iets in beweging wordt gezet. Dat men door deze actie gaat inzien dat het zo niet langer kan met dat pand. En mocht er helemaal niets gebeuren dan zetten we de actie voort. We kunnen die sneeuwafbeelding in het voorjaar gemakkelijk weer vervangen voor iets anders, zoals bijvoorbeeld een vrolijk lentetafereel.’’

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36